30 000 иманяри и дилъри разграбват културното ни наследство, полицията им помагала

5383
30 000 иманяри и дилъри разграбват културното ни наследство, полицията им помагала
Снимка: БГНЕС

Културното ни наследство се разграбва от 30 000 активно действащи иманяри и дилъри на високо ниво. Иска се политическа воля, за да се справят институциите с този криминален проблем.

Това заяви днес на брифинг директорът на НАИМ при БАН доц. Людмил Вагалински.

"Ако няма воля заради лобистки интереси, държавата си намира извинение. Факт е, че иманярството в нашата страна, което продължава да „цъфти”, за мен означава, че няма политическа воля", подчерта той.

И всичко това е в груб разрез с твърденията колко е важно културно-историческото ни наследство и как то чрез туризма трябва да ни издърпа напред в развитието, продължи доц. Вагалински.

Много е зле положението и ние, които сме буквално на терен, на полето, се сблъскваме с брутални картини и не знам дали и в Африка има такова унищожаване на археологическото наследство, каза той.

"Службите, които се занимават тук, в София са с много ограничени възможности откъм брой служители, а по места в страната много често правоохранителните органи са в комбинация с иманярските структури или просто си затварят очите и не реагират. Затова сме на това положение. Да, и в други европейски страни има проблем с иманярството, но както е в България, няма никъде", отбеляза доц. Вагалински, цитиран от БГНЕС.

Културното ни наследство непрекъснато изтича от страната и често виждаме редки и ценни предмети от нашите земи по различни аукциони, като собственикът им е частно лице, допълни той.

"Незаконният износ на археологическо наследство от България тече с пълна сила, лобистките интереси са на къса дистанция и изглежда тенденцията е към приватизация на различни дейности в археологията у нас. Което е в тотален ущърб на историческите ни находки. Според някои източници от службите печалбите от тази престъпна дейност са не по-малки от тези при трафика на хора и от търговия с дрога", заяви още той.

"Законът на културното наследство имаше много критици и е един от най-много променяните, откакто е приет. И това не е случайно, тъй като около него има много интереси. Но ние, археолозите, го спазваме стриктно", заяви доц. Вагалински.

"От 1 - 2 години ме предупреждават хора у нас, които вероятно имат положително отношение към археологията, че определени кръгове не са съгласни да дават средства за развитието и за спазването на строги правила в археологията в България", призна директорът на института. Така или иначе ще ни ударят и ще ни атомизират, ще разбият системата във вида, в който е, защото тогава ставаме по-лесни за управление и няма нужда да се съобразяват с нас, добави той. Остава съмнението и за корупционни практики, посочи доц. Вагалински.

Директорът на института има идея да се направи експозиция от спасените от нелегален износ археологически находки. И с тъга предупреждава, че ако се запази тази тенденция у нас, веднъж унищожено културно-историческото наследство, не може след това да се възстанови. Прекалено толерантни сме към тези кражби, прекалено мълчаливи, а вече има археологически обекти у нас, които са тотално унищожени, констатира доц. Вагалински.

Задържаха иманяри на могила в местността Кабаик

Четирима мъже са задържани в момент на незаконни археологически разкопки на могила в местността Кабаик край хисарското село Красново.&n...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество