4 млн. лв. за кибер сигурност на визовата ни система

1259
4 млн. лв. за кибер сигурност на визовата ни система
Снимка: pixabay.com

Поръчка за доставка на системи за повишаване нивото на мрежова и информационна сигурност на Националната визова система обяви Външното министерство. Прогнозната й стойност 4 млн. лв.с ДДС (3,4 млн. лв. без ДДС).

По ускорена процедура ще се извършва предварителният подбор на участниците, като МВнР ще приема заявленията до 11-ти октомври. 

Поръчката е разделена на две обособени позиции. Първата е за доставка на системи за повишаване нивото на мрежова и информационна сигурност, с прогнозна стойност 2,7 млн. лв. без ДДС.

Втората пък е за доставка на системи за управление, мониторинг и защита на данните, техните инсталации и настройки, с максимална предвидена сума 730 000 лв. без ДДС.

„Съвременните заплахи за кибер сигурността представляват сериозно предизвикателство пред всяка организация. Щетите от добре координирана и изпълнена кибер атака влияят върху всички дейности на организацията. Те могат да бъдат репутационни и финансови, а за държавните организации и свързани с националната сигурност“, се казва в обосновката на възложителя

Причините за нарастващият брой инциденти с кибер сигурността и все по-сериозните щети са комплексни, но могат да се очертаят две тенденции.

Масовата дигитализация във всички сфери генерира огромни обеми от данни, които представляват комерсиален и политически интерес, и прави ежедневието ни силно зависимо от информационните системи.

Втората причина е увеличаването на възможните канали за кибер атаки поради навлизането на технологиите във всички сфери на нашия живот – от обикновената камера за видео наблюдение с облачен достъп, до включения в безжичната мрежа на организацията персонален смарт телефон за по-голямо удобство. Тези тенденции предоставят голям брой възможности за кибер атаки от добре организирани и финансирани групи –се казва още в обосновката.

Обявената от Външното министерство поръчка съдържа класифицирана информация, представляваща държавна тайна по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

Поради това се поставят изисквания за защитата й при предоставяне на техническата спецификация и при сключването на договора. Спецификацията ще бъде връчена само на поканените да представят оферта.

Пет работни дни след края на процедурата те трябва да върнат на възложителя цялата документация или материали, свързани с нея.

Пет дни след като избраният изпълнител приключи поръчката също трябва да върне документите и материалите на МВнР. Той трябва да изпълни и специално изтриване на всяка класифицирана информация, свързана с договора, от своите информационни мрежи, системи и носители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com