Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за президент, за референдума се подписаха 1 млн. души

5429
Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за президент, за референдума се подписаха 1 млн. души

"За президент няма да се кандидатирам, нямам интерес да се занимавам с политика. Не ми се струва необходимо да коментираме президента, защото обективно той няма власт. Ще направя необходимото, ако политическата класа не се съобразява със суверена си, защото имам силно развито чувство за достойнство. И ако се наложи ще направя каквото се наложи".

Така Слави Трифонов коментира съмненията, че чрез организирания от него и екипа на "Шоуто на Слави" национален референдум дава заявка за влизане в политиката. "Никой не може да спре конституционните ми права, но аз имам договор с bTV. Спазвам си договора с държавата и неписания договор с моето семейство и моите родители", допълни още той на въпрос на Цветанка Ризова дали ще се кандидатира за президент.

Слави обяви, че неофициално всъщност за референдума са се подписали 1 млн. души, но част от подписите са пристигнали в офиса на шоуто след обявения краен срок. "Ще ти призная, че подписите са 1 млн., но просто дойдоха след сроковете и ми стоят в офиса. Тези хора казват "Искаме да ни питате бе!", коментира Трифонов.

На въпроса за обвиненията, че олигархията стои зад организацията на референдума, Слави каза с насмешка, че организацията на илюминатите стои зад него и допълни: "Никой не стои зад този референдум освен тези 700 000 хиляди души официално и 1 млн. неофициално. Те стоят зад този референдум".

По думите му няма нито един свестен човек, когото познава в последните 25 години, и който да е пожелал да се занимава с политика. С политика се занимават комплексари и хора с голямо самочувствие, които, като отидат в парламента, се самозабравят, посочи той.

Искам с политика да се занимават свестни хора, затова трябва се смени политическата среда и трябва да се смени начинът, по който се избират хората и тя (политиката - бел. ред.) да стане популярна не за хора, които искат да си хранят егото, разви тезата си Трифонов.

Логиката сочи, че ако се смени политическата система, това е възможно да се случи, защото сега е най-лошото - необразовани хора с нисък морал да управляват държавата", добави той.

На въпрос защо е инициирал референдума и какво цели с него, Трифонов отвърна, че има щастието да работи с хора, които са негови съмишленици и се старае заедно с екипа да следи какво актуално се случва в държавата и да реагират адекватно.

Слави неколкократно повтори, че народът стои най-отгоре в йерархията и цялата политическа класа е длъжна да се съобразява с това.

Трифонов изгледа обвиненията срещу него от парламентарната трибуна в деня, в който депутатите гласуваха референдума, и коментира, че всеки може да каже всичко, но нито един от тях не е на позиция, която да предизвиква уважение в публичното пространство. "Иначе думите са прах".

Думите на тези хора нищо не означават. Те само дълбаят дълбока разделителна линия между тях и техния началник (народът - бел.ред.), категоричен е той.

Ризова и Трифонов влезнаха в полемика за референдумите в Швейцария и състоянието у нас.

Тя изтъкна, че тези референдуми, които се инициират в България, може да се превърнат във фарс, заради различните въпроси, които всеки може да зададе.

"Не можем да спираме да казват хората каквото искат. Живеем в демократично общество", отговори Слави.

Според него инициираният от Шоуто референдум ще се случи, а той призова конституционните съдии да седнат и да си прочетат член първи от Конституцията, като добави, че тя е в услуга на хората.

Слави заяви, че ако Конституционният съд все пак не пусне въпросите, никой няма да го спре.

На въпрос как си представя задължителното гласуване на практика, той отговори: "Освен права имаме отговорности и това е толкова просто. Представи си отношенията между тебе и твоя мъж и ти само даваш и нищо не получаваш. Така е и с държавата, не може само да взимаме от нея, трябва и да даваме". Той посочи, че задължителното гласуване може да се случи у нас по примера на Белгия и Гърция.

Тошко Йорданов: Няма да правим партия и няма да издигаме Слави за президент

Сценаристът от „Шоуто на Слави" Тошко Йорданов отрече вероятността инициативата им за референдум да прерасне в политическа партия...

По отношение на държавната субсидия за политическите партии Цветанка Ризова изтъкна, че има аргументи, че ако тя се намали, партиите ще попаднат в ръцете на олигарсите. В отговор Слави каза, че с тези пари политиците си купуват неща за лично облагодетелстване. "В Германия получават 50 евро цента, а у нас 11 лева. Щели да попадна в лапите на олигарсите, а сега къде са?", попита риторично той.

В края на разговора стана дума и за въпроса с прекия избор на началници на полицейските управления по места, който се предлага в референдума. Слави изтъкна, че са важни експертите и хората могат да избират именно такива.

"Защо, като можем да си изберем кмет, а да не си изберем полицейски началник?", завърши Трифонов.

Actualno.com припомня шестте въпроса, които са предложени за национален референдум:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Референдумът на Слави Трифонов мина на първо четене през НС

Референдумът за промени в структура на Народното събрание и субсидирането на партиите, поискан от телевизионния водещ Слави Трифон...

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com