604 деца от уязвими семейства получиха подкрепа от А1 и НАПГ чрез програмата „Родители+“

1249
604 деца от уязвими семейства получиха подкрепа от А1 и НАПГ чрез програмата „Родители+“
Снимка: А1

604 деца, отглеждани от 329 родители в семейства в риск, бяха подкрепени от Националната асоциация за приемна грижа и А1 от началото на 2020-а до края на юли 2021-а година чрез инициативата „Родители+“. Средствата са събрани чрез кампания, по време на която А1 даряваше на НАПГ по 1 лев за всяко сваляне на приложението А1 SmartAD. Благодарение на набраната сума НАПГ стартира програмата за приемни родители, които след обучение за социални сътрудници, предоставят емоционална подкрепа и финансова помощ на родители, чиито деца растат в бедност. Основната цел на НАПГ и А1 е семействата в риск да получат подкрепа, за да могат да продължат да се грижат за децата си и да се избегнат рисковете от раздяла с тях.

„Чрез програмата „Родители+“ помагаме на стотици семейства в риск да се грижат по-добре за децата си. Целта ни е все повече деца в България да растат в подкрепяща семейна среда и да намалим опасността от раздяла между тях и родителите им.“, коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.  

Една от най-тревожните тенденции, отбелязана от НАПГ по време на провеждането на „Родители+“ в последните 19 месеца, е че биологичните семейства живеят при сериозни ограничения. В допълнение към икономическите затруднения, за които допринесе и пандемията, значим проблем за голяма част от семействата е и социалната изолация и липсата на подкрепа от родители и близки.  

Инициативата „Родители+“ обхваща 14 областни града в България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Силистра, Враца, Видин, Монтана, Пазарджик, Кърджали, Добрич, Смолян и Хасково. До края на юли 2021 година в рамките на програмата бяха подкрепени 305 бебета и малки деца до 4 години и 199 на възраст за посещаване на детска градина или училище. 65% от подкрепените по програмата семейства са с 3 или повече деца, а в близо 82% от случаите само един родител се грижи за децата. През периода от началото на 2020 г. до края на юли 2021 г. 68% от семействата в рамките на инициативата са преживели период, в който поне 1 член от семейството е оставал без работа и доходи, а средният месечен доход на подкрепените домакинства е бил 360 лева.  

Социалните сътрудници от НАПГ идентифицираха най-належащите нужди на уязвимите семейства. Предоставяната помощ е най-често в натура, като 210 от семействата получиха помощ под формата на средства за хранителни продукти основно в периода на извънредното положение. „Родители+“ e подпомогнала и редица семейства със средства за дрехи и обувки, като за 39 от децата те са били за специални обувки за рехабилитация. Финансираната от А1 програма подпомогна и 112 семейства на деца с увреждания, така че те да получават необходимите грижи в родното си семейство.  

За 85 новородени и малки деца в рамките на инициативата са осигурени памперси и принадлежности за бебета. На 41 от тях са закупени втора употреба кошарки и легла. 118 от уязвимите семейства бяха подпомогнати и със заплащане на сметки за електричество, а на 39 родители са предоставени средства за издаването на лични и други документи, включително за медицински изследвания на децата за ползване на помощ от общините.  

Основните проблеми пред биологичните семейства в риск са липсата на социални умения и умения за грижа за децата, неумение за разпознаване на проблемите и трудностите пред децата според социалните сътрудници от НАПГ, които провеждат програмата „Родители+“. В допълнение към ограниченията и социалната изолация при близо 43% от уязвимите семейства има опасност от насилие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com