633 души са загубили живота си в катастрофи от началото на годината

1362
633 души са загубили живота си в катастрофи от началото на годината
Снимка: БГНЕС

633 души са загубили живота си в катастрофи от началото на годината до 4 декември. Ранените са 8 082 души. Общо тежките произшествия са 6433.

Това каза по време на семинар „Високи компетенции по безопасност на движението по пътищата – качествена публична информираност“ комисар Бойко Рановски - началник на "Пътна полиция".

Бус с българи катастрофира в Северна Италия

Бус с осем българи е катастрофирал на магистралата А4 до Пескиера, Северна Италия. Инцидентът е станал в събота сутринта, съобщи местн...

"През последните години един от най-променяните закони е Законът за движение по пътищата. От издаването му през 1999 г. е променян над 70 пъти. От началото на годината до 4 декември  . С 518 по-малко. Загинали 633, ранени 8 082. През 2014 г се получи увеличение, 2015 г. отново по брой на загиналите. България е с показател 99 загинали на 1 млн. жители. Това ни поставя на последно място в ЕС. През 2014 г. беше 91, през 2015 - 98 загинали на 1 млн. Пред 5 години показателят беше по-добър от Гърция“, коментира Рановски. По думите му средното ниво за ЕС е 50 загинали на 1 млн. жители, предаде Агенция „Фокус“.

"Най-голямо процентно намаление през 2016 г. в сравнение с 2010 г. има в Португалия, Гърция, Литва, Испания. В България е 9% намалението за същия период", добави той.

Рановски коментира, че след продължителни дебати промените в закона са били приети и обнародвани и са влезли в сила от 2017 г.

"Промените бяха насочени към най-агресивните водачи. Бяха променени и изискванията по отношение на посещаване на пътнотранспортните произшествия от „Пътна полиция“, обясни комисар Рановски. По думите му сред приетите промени е изискването за гуми при зимни условия или гуми с 4 мм дълбочина на протектора.

МВР отчита по-малко загинали при катастрофи на годишна база до октомври включително

С 51 по-малко са загиналите при катастрофи за последните 10 месеца в сравнение със същия период на миналата година. Това каза на редовн...

"Най-сериозната мярка беше прекратяване на регистрацията, като първоначално промяната касаеше само водачи, собственици на автомобилите. От месец юли тази мярка беше допълнена и беше наложена и за собственика на автомобила, който допуска шофьор без свидетелство за управление. От 21 януари беше разделена границата за концентрация на алкохол. Глобите са твърди. Освен принудителните мерки за организиране на нерегламентирани състезания, бяха сложени строги наказания за водачи, участващи в такива. Увеличена е двойно глобата за превишена скорост над 30 км/ч. Това са скоростите, след което настъпват най-тежките произшествия", допълни още Рановски.

Рановски определи като най-важна разпоредбата за премахване на задължението за поставяне на знак преди камерите по пътищата. По думите му друга промяна в Закона за движение по пътищата е било завършването на 10 клас за придобиване на шофьорска книжка. „Бяха регламентирани разходите по отношение на медицинското изследване за установяване на алкохол в кръвта и наличието на наркотични вещества“, коментира Рановски.

"Над 822 492 документа за контролна дейност са издадени през десетте месеца на 2017 г. Имаме увеличение с над 108 000 документа в сравнение с 2016 г. Отнети са регистрационните табели на 13 663 МПС до 26 ноември т.г. От началото на годината имаме установени 22 779 водачи без свидетелство на управление", обясни Рановски и уточни, че тук попадат лица с временно отнето свидетелство или лица с несъответстваща категория, с изтекъл срок на валидност, както и такива, които никога не са притежавали книжа.

"11 863 са за след употреба на алкохол, от тях 5 681 – с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда. Имаме ръст и на водачите с наличие на наркотични вещества в кръвта. В Бургас са най-много регистрирани водачи след употреба на наркотици – 379", добави Бойко Рановски. От думите му стана ясно, че 28 мобилни камери се очаква да бъдат поставени след Нова година. Предвижда се от 1 януари всеки гражданин да може да заплати глобата си през POS терминал. Рановски напомни, че и през електронния портал може да се заплащат задължения. "Един от приоритетите е въвеждане на нови електронни услуги", добави още той.

Почина още една жена, пострадала при катастрофата край Микре

10 станаха жертвите от тежката катастрофа край село Микре отпреди 2 седмици. Починала е още една жена от пътниците в автобуса, който се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com