7000 дка забранен достъп

3836
7000 дка забранен достъп

Близо 7000 дка земеделски земи попадат в 3-километровата зона със забранен достъп около взривовете край Петолъчката.

На този етап никой не може да прогнозира кога ще бъдат напълно обезопасени тези площи и дали стопаните ще могат да приберат продукцията си.

Потвърдиха смъртта на изчезналите след взрива край Петолъчката

Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремаков са загинали при взрива в склада за боеприпаси край пътния възел Петолъчката, съобщи гла...

Общинската земеделска служба в Стралджа от няколко дни уточнява какви са засегнатите земи и обекти в района на взривовете.

Половината от 7000-те декара със забранен достъп са засети с пшеница и ечемик, останалите площи са със слънчоглед и рапица и лозови масиви. В опасната зона попадат и ферма за отглеждане на биволи и две оранжерии. Земеделските производителите не знаят кога ще могат да влязат в нивите си, информира БНТ.

Стопаните се страхуват, че жътвата на ечемика и пшеницата в района ще бъде провалена. Ако в нивите влязат сапьори, те ще унищожат продукцията, а без да бъдат прочистени няма да им бъде разрешено да пуснат техника в тях. От община Стралджа искат яснота за земеделските производители, чиито земи попадат в забранената за достъп зона, за да знаят какво да предприемат.

Полицейски и военни екипи работят денонощно, за да обезвредят района. Разполагат вече и с термовизионна техника на Гранична полиция. На този етап обаче не може да се каже кога земеделските земи ще бъдат напълно безопасни.

Нямало да има повече взривове

Хората в Лозенец и Горно Александрово не трябва да се притесняват за въздуха и водата си. Няма опасност. Няма да има и повече взривове ...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com