8-годишно българче създава първата жива възпитателна игра в помощ на родители (ВИДЕО)

63984

„После“, „момент“, „след малко“, „ей сега“, „след пет минутки“. Или още по-лошо - „не“, „няма“, „не искам“ – родителите чуват тези думи всеки ден и това често ги напряга, а от друга страна техните реакции не са приятни за децата. Ето защо 8-годишният Стефан Койчинов от София измисля начин майка му да спре да му се кара при всяка неприемлива постъпка. „Мамо, вместо да ми се караш, давай ми знаци. Ето, сега ще ти ги нарисувам“, казва той един ден на майка си и, първоначално като на шега, това се оказва първата стъпка в разработката на „Усмихни майка!“ първата възпитателно-мотивационна игра от деца за деца и техните родители.

 

Със своите много прости правила и хитри механизми за поощрение, „Усмихни майка!“ учи децата да помагат със задълженията вкъщи, да бъдат мили и грижовни, а родителите – търпеливи и спокойни.

"Исках мама да спре да ми се кара за абсолютно всичко. Аз предложих няколко идеи и двамата с мама се съгласихме. Тя започна да прави сайта и заедно измислихме нови правила.", споделя пред екипа на Actualno.com Стефан.

 

Вместо родителят да се ядосва и да повишава тон, че например мръсните чорапи са зарязани на пода, той просто поставя върху тях червена карта „Намръщена майка“. Без коментар, без конфликт, без наказания. Детето бързо схваща какъв е проблемът и следващия път избягва подобна постъпка, защото никак не е радостно да видиш „Намръщена майка“, а и тя не носи вълнуващи изненади, за разлика от „Усмихнатата“!

 

При похвални дейности като например оправено легло, отсервирана чиния и пр. – точно обратното. Дава се зелена карта „Усмихната майка“ – истинска радост за децата! Те са горди със себе си, добрата им постъпка е забелязана и е повод за усмивки вкъщи. И още по-хубаво – предстоят страхотни изненади!

 

За да се стимулират децата за повече добри постъпки, при спечелване на карта „Усмихната майка“ те получават бонус – Вълшебно зарче (дървено и дигитално), което всеки път дава 1 от 6 символични награди – „Целувка“, „Прегръдка“, „Малко лакомство“, „Дребно подаръче“, специалната награда „Усмихни дете!“ и наградата, носеща най-искрена радост - „Време заедно“. С нея детето „печели“ родителя, неговото внимание и време, което могат да прекарат например в игри или четене на книжки. Всяка от наградите е представена в кратко римувано стихче. „Усмихни майка!“ предлага още едно ниво на стимулиране на добри дейности: най-голямото отличие – значката „Аз нося усмивки“. Връчва се на дете за определен период от време, събрало всички 5 карти „Усмихната майка“. Това последно правило в играта пък е по идея на най-добрата приятелка на малкия Стефи – шестгодишната Ева, която също участва активно в тестовете и разработването на играта до готовия ѝ вариант.

 

"Има промяна в Стефан със сигурност, защото нещата, за които най-често се караме, вече не са факт. Той някак свикна – леглото е оправено дори си отсервира масата. Той разбира, че така ми помага и ме радва. Така вкъщи е много по-спокойно. Той самият иска да избегне конфликт. Съвсем нормално е.", споделя майката на Стефан - Валерия.

 

Вижте още в репортажа ТУК.

 

Репортаж на Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com