80 000 аржентинци имат български корен

7588
80 000 аржентинци имат български корен

80 000 аржентинци са с български произход. Това съобщи посланикът на южноамериканската страна Гийермо Салвадор Асрак. Заедно с кмета на Варна Кирил Йорданов той откри документална изложба, посветена на 80-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде Стандарт нюз.

Сред латиноамериканските страни Аржентина е приела най-много български имигранти.

В изложбата могат да се видят различни документи от установяването на дипломатическите отношения между двете страни през 1931 година. Представени са фотоси на наши емигранти, български реклами, публикувани в аржентински вестници и документи, посветени на търговските отношения между България и Аржентина.

Дипломатическите отношения се установяват в момент, когато извън Европа България има такива само със САЩ и Иран. Причина за ранното им възникване е, че още през 1929 г. в Аржентина има около 10 хиляди български емигранти, напуснали родината по икономически или политически съображения. Сред българските преселници в Аржентина има учени, писатели, художници и даже един губернатор, което я прави важно свързващо звено в двустранните връзки, които са стабилни.

Редактор: Десислава Ушатова

Протести в Аржентина

Стотици хиляди аржентинци излязоха по улиците на най-големите градове в страната, за да вземат участие в мащабните протести срещу напад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com