АДФИ: При 41% от обществените поръчки за 2015 г. има нарушения

4083
АДФИ: При 41% от обществените поръчки за 2015 г. има нарушения
Снимка: iStock/Guliver

    През 2015 г. са проверени 1734 обществени поръчки на стойност 1,7 млрд. лв. Установени са 1147 нарушения при 712 поръчки или при 41% от общия им брой.

    Това става ясно от отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за миналата година, приет днес от Министерски съвет.

    Финансовата инспекция констатира нарушения за 998 377 лв.

    Инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция извършиха 84 инспекции по постъпили в агенцията сигнали, а останалите 72 са в...

    Финансовите инспектори са установили 310 случая на възложени обществени поръчки за 224 млн. лв., при които не са проведени съответните законови процедури за избор на изпълнител на обществената поръчка при наличие на всички основания за това. Тези случаи представляват най-тежкото нарушение в областта на обществените поръчки.

    Нарушенията при обществените поръчки, които водят до неспазване на принципите на Закона за обществените поръчки за публичност и прозрачност; свободна и лоялна конкуренция; равнопоставеност и недопускане на дискриминация, са установени при 379 поръчки или при 22% от общо проверените.

    При 19 обществени поръчки е установено, че възложителите са поставили условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите. При 25 случая са сключени анекси към договори за обществени поръчки, с които са изменяни цени, срокове за изпълнение и др., без да са били налице законови основания за това.

    При 333 или при 19% от проверените обществени поръчки са констатирани нарушения, които имат процедурен характер – неспазване на срокове, неизпращане на информация за публикуване, пропуски при определяне, внасяне и освобождаване на гаранции на кандидатите за участие и за изпълнение на поръчки и други.

    Янкулов не е разходвал неправомерно бюджетни средства в БНР, установи АДФИ

    Няма нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и неправомерно разходване на бюджетни средства от настоящото ръководство на Бълг...

    През 2015 г. за Агенцията за държавна финансова инспекция при извършила инспекции е констатирала причинени вреди за 3,2 млн. лв. По време на инспекциите са предотвратени и възстановени 1,6 млн. лв., или около половината от тази тази сума. През отчетния период са извършени 623 финансови инспекции и проверки, от които 44 са съгласно чл. 80 а от Закона за енергетиката.

    Според изводите контролната дейност на агенцията допринася и за своевременно отстраняване на причинени вреди, респективно до реално възстановяване на средства и недопускане на незаконосъобразно разходване на публичните средства, съобщават от Министерски съвет. За установените вреди са съставени 33 акта за начет срещу 51 длъжностни лица и са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред.

    Установени са нарушения на бюджетната и финансова дисциплина за 25,9 млн. лв., за които органите на АДФИ ангажират административно наказателна отговорност, в т. ч. нарушения на Закона за счетоводството, на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, извършени разходи, без да има одобрени средства по бюджетите и други.  

    През годината са съставени 1243 акта за установяване на административни нарушения, в т. ч. 840 на физически лица и 403 на юридически лица. По образуваните административно наказателни производства са издадени 738 наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на близо 2 млн. лв.

    След проверката на 7 ВЕИ дружества: КЕВР е сгрешила при определянето на цените на тока

    Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е допуснала грешки при определянето на цените на тока от възобновяеми енергийни източн...

    На органите на прокуратурата са изпратени 123 доклада от извършени финансови инспекции и проверки.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com