Адвокат Михаил Екимджиев: В НК няма текст, който да криминализира всяка проява на изтезание

2564
Адвокат Михаил Екимджиев: В НК няма текст, който да криминализира всяка проява на изтезание
Снимка: Actualno.com

"Искам да обърна внимание на липсата на текст в Наказателния кодекс, който да криминализира всяка проява на изтезание, на нечовешко и унизително третиране, независимо дали е извършена с действия, които накърняват човешкото неприкосновение. Тази липса продължава повече от 20 години, въпреки че Европейският съд по правата на човека е настоявал за подобни промени. Поводите са били главно прояви на полицейско насилие". Това каза в интервю за 24 часа адвокат Михаил Екимджиев

"Съдът в Страсбург констатира, че е нарушена абсолютната забрана за нечовешко унизително отношение. Това го пише в Конвенцията за правата на човека, ратифицирана от България. Затова съдът и Комитетът на министрите, който следи за изпълнението на решенията, от години настояват за криминализиране на подобни действия", допълни той, като даде за пример редица случаи на арести, сред които и на политици и бизнесмени у нас.

"Ако в България съществуваше такъв текст, нямаше да се води спор дали това е лека телесна повреда, защото очевидно действията на този "човек" са насочени към унижаване на човешкото достойнство на жертвата и дори синините и прорезните рани да бъдат излекувани, психическата травма ще е за цял живот. Подобни травми са по-болезнени, по-деформиращи и трайни от физическите. Първата стъпка е промяната в НК", коментира правозащитникът случая с малтретираното и нарязано с макетен нож 18-годишно момиче, довел до мащабни протести у нас.

Още: "Няма да мълчим": Протестиращи поискаха справедлива присъда за Георги Николаев (ВИДЕО и СНИМКИ)

Според адвокат Екимджиев този текст би бил достатъчен. "С него ще се покрие много широк диапазон от действия, които остават ненаказани, както е и случаят с полицейското насилие. Има полицейски техники, които не предполагат насилие. Например задържаният да стои прав с разтворени ръце и крака до стената до припадък, без адвокат. Той рухва без драскотина по тялото. Подобни случаи на малтретиране има и в най-интимната сфера между съпрузи, между бащи и деца, интимни приятели, какъвто е настоящият случай в Стара Загора. За съжаление, представите на много наши сънародници и на законодателя за т.нар. патриархално семейство са, че това са отношения, в които държавата не трябва да се бърка. В общия случай мъжът е господар и ако е по-силен физически, може да малтретира жена си, децата си, приятелката си и това да остава практически безнаказано", заяви той.

Още: "Не 400, 800 шева": Приятел на насилника от Стара Загора обяснява заплашвал ли е нарязаното момиче

По думите му в последните години има известни промени в посока криминализиране на проявите на домашно насилие, но те все още често остават неразпознати, неконтролирани и ненаказани. "Искам да подчертая още един детайл. Никой не обръща внимание на остригването на косата, което дори и без законодателни промени е пар екселанс проява на принуда по смисъла на чл. 143, ал. 1 от НК. Ако прокуратурата не беше корумпирана или поне беше компетентна, повдигането на обвинение по този текст би позволило този "човек" да бъде задържан под стража, без да се назначават допълнителни експертизи, които да установяват дали прорезните рани са лека или средна телесна повреда", категоричен е адвокат Михаил Екимджиев. 

Още: Кой е накарал лекар да лъже, прокурор да маже, а съдия да мига на парцали?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com