Адвокати алармират: Не отлагат срока за подаване на декларациите за неактивност

3750
Адвокати алармират: Не отлагат срока за подаване на декларациите за неактивност
Снимка: Архив

В отворено писмо до парламента, правителството и институциите в България, СНЦОП „Обединение на свободните адвокати" алармира, че в никой от внесените нормативни актове за идвънредното положение не се предвижда удължаване на срока за подаване на декларациите за неактивност. Това, според адвокатите ще засегне почти 100 000 управители на предприятия. Ето какво пише в писмото:

"В нито един от внесените към момента законопроекти за мерките по време на извънредното положение не е предвидено отлагане на подаването на декларациите по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството (т.нар. „декларации за неактивност“ за предприятията, които не са осъществявали дейност през отчетния период). Крайната дата за подаването им е 31 март 2020г. и за да изпълнят задължението си в срок, в рамките на следващите две седмици близо 100 000 управители на предприятия, които не разполагат с електронен подпис или принтер, ще отидат до кантората на адвоката или счетоводителя си. Подаването на въпросните декларации бе предвидено с изменения в закона, обнародвани в ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 1.01.2018 г. и първите „декларации за неактивност“ бяха подадени от предприятията, отговарящи на условията за това, през 2018г. Неосъществяващите дейност предприятия трябваше да декларират това обстоятелство всяка година, поради което такива декларации бяха подадени от същите предприятия и през 2019 г., следва да се подадат и сега – през 2020г. за отчетния период на 2019 г. В края на миналата година, за да облекчи бизнеса, законодателят реши тези декларации да не се подават всяка година, а еднократно. Така, на 06.12.2019г. в Държавен вестник бе публикуван Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, с който бе изменен Закона за счетоводството, като се предвиди „декларациите за неактивност“ да се подават еднократно за първия отчетен период, в който не е осъществявана дейност. За стотици хиляди предприятия този първи период беше през 2017г., а за други – през 2018г. и те вече подадоха своите декларации за първи път миналата и поминалата година. Въпреки това § 40 от ПЗР към ЗИДЗКПО, обн. ДВ, бр. 96 от 06.12.2019 г., в сила от 01.01.2020 г. предвиди параграф 39, т. 2, буква "а", подбуква "бб" относно чл. 38, ал. 9, т. 2."

Вижте още:

Главният прокурор смята, че Законопроектът за извънредното положение е прекалено демократичен

"Аз винаги съм бил привърженик да се готвим за най-лошото - ако не се случи, толкова по-добре". Това заяви главният прокурор Иван Гешев...

Правната комисия прие Закона за мерките за извънредно положение на първо четене

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество