Адвокати се събраха, за да подкрепят промените в закона за адвокатурата

14705
Адвокати се събраха, за да подкрепят промените в закона за адвокатурата

Днес пред Съдебната палата в София се състоя своеобразен „хепънинг” на адвокати, които подкрепиха промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата.

Законът урежда предмета и упражняването на адвокатската професия. Исканите промени се стремят да урегулират организацията и работата на адвокатите. Целта е да се ограничи възможността неквалифицирани или самозвани „специалисти” да извършват консултация по правни казуси, обясниха адвокати пред репортер на Actualno.com. Юристите казаха, че очакват закона да бъде приет, но точно в каква форма ще излезе от Народното събрание зависи от депутатите.

Нова норма за адвокатите подготвя невиждан бюрократичен хаос

Фирмите да бъдат задължени да наемат адвокати за посредници в отношенията си с всички държавни органи. Само адвокати, а не счетоводител...

Законопроектът е внесен на 23 януари тази година, като сред групата на вносителите са председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и Петър Славов от РБ.

Според предложените промени упражняването на адвокатска професия включва дейността, сред които и изготвяне на заявления, искови молби, тъжби, жалби, отговори, молби, спогодби и др., както и справки в съдилища, прокуратури, полиция, арбитражи, съдебни изпълнители, нотариуси, административни органи и получаване на документи от тях. Освен това се иска адвокатите да отговарят за изготвяне и подаване на книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри.

Проектозаконът предлага да се добави искането при изпълнение на своята дейност адвокатът да се легитимира пред всички държавни и общински органи, физически и юридически лица с адвокатската си карта, а тя да е официален удостоверителен документ за качеството и правомощията на адвоката.

В момента правоспособен юрист с юридически стаж под две години има възможност да бъде вписан като младши адвокат въз основа на решение на адвокатския съвет. Сега се иска това да да важи за юрист с адвокатски стаж под две години.

Адвокатите в Сърбия стачкуват днес

Адвокатите от цяла Сърбия днес прекратиха работа. По този начин те парализираха работата на почти цялото правосъдие, съобщава Танюг. З...

Според критиците на законопроекта сред нотариуси, счетоводители и юрисконсулти предложенията за промените в Закона за адвокатурата могат да доведат до адвокатски монопол. Според предложенията нито един счетоводител или юрисконсулт няма да има право да прави справки, да отговоря на НАП по проверки и ревизии, да подава заявления за регистрация по ДДС, да изготвя молби и жалби или да консултира клиенти по данъчните закони. Освен това изготвянето на трудови договори и пълномощни пред институции, пред които представляват клиентите си, също им се забранява в полза на адвокатите. Само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери да имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби, предвиждат още промените. За това алармираха още преди месец от професионалните организации на специализираните счетоводни предприятия и юрисконсултите, Нотариалната камара и Българската стопанска камара (БСК).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com