АЕЖ настоява за международно разследване на случая "БНР" (ВИДЕО)

3352
АЕЖ настоява за международно разследване на случая "БНР" (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Нов протест в защита на свободата на словото започна пред БНР. Организатор е Асоциацията на европейските журналисти в България.

Според тях прокуратурата разследва единствено техническите причини за спиране на сигнала на Националното радио. Затова протестът им е под мотото "Да дадем сигнал". Идеята е с жива верига да бъде направена символична връзка между телевизионната кула и БНР. Протестиращите ще направят "връзката", подавайки си от ръка на ръка един транзистор.

АЕЖ пита: Отстранена ли е Силвия Великова заради Иван Гешев?

Както Actualno.com писа - резки рокади в Програма "Хоризонт" на БНР предприе новото ръководство на радиото. Само за ден програмата осъм...

Как протече акцията може да видите в следващото видео.

Акцията на АЕЖ е следствие от безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември за близо 5 часа. Техническото прекъсване съвадна с временното сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова. Последва и изслушване на директора на радиото от СЕМ, който наложи само парична санкция на Светослав Костов.

Журналистите протестират и срещу опитите за цензура, за които свидетелстваха журналисти от екипа на БНР пред Съвета за електронни медии. Те поискаха от СЕМ и оставката на Светослав Костов. Тя трябва да бъде разгледана от контролния орган в петък (27 септември).

Разследването на прокуратурата посочи, че реална причина за "профилактиката" не е имало и търси отговорност от техническия директор на БНР.

И КРС глобява БНР заради спирането на сигнала по време на протеста

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи акт за установяване на административно нарушение на Българското национално радио. Ст...

“Проверката от главния прокурор Сотир Цацаров беше възложена на заместника му и единствен кандидат за наследник на поста Иван Гешев. Няма как, когато се твърди, че натискът идва точно по тази линия, да се възложи проверка на същия прокурор. Няма как някой да разследва сам себе си. ...Този случай се превръща в едно сериозно изпитание за възможностите на България като правова държава да се справи и да проведе едно независимо разследване, без да има съмнение за конфликти на интереси, за намеса на заинтересовани страни. Затова Асоциацията на европейските журналисти настоява българските власти да потърсят международна помощ, международна анкетна комисия от специалисти в тази област, която да получи мандат от властите и да направи свое разследване и да обяви заключенията си“, обясни Иван Радев от АЕЖ.

Цялото интервю на Радев за Actualno.com можете да видите в следващото видео. Моля, използвайте слушалки.

Според генералния директор на БНР цензура в радиото няма. Той не е упражнявал контрол върху свободата на словото и преди няколко дни в позиция той заяви, че ще съди всички, които са се упражнявали върху неговото име и върху професионални качества.

По-късно днес следобед Комисията по бюджет и финанси и Комисията по медиите ще обсъди искането дали да бъде възложен одит на сметната палата на БНР за последните 2 години. Искане, за което преди дни призова премиерът Бойко Борисов.

Генералният директор на БНР: Не съм упражнявал контрол върху словото

"Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com