Афери и злоупотреби: Ето в какво обвиняват назначената от Кирил Петков за директор на ДКК Ваня Караганева

7839
Афери и злоупотреби: Ето в какво обвиняват назначената от Кирил Петков за директор на ДКК Ваня Караганева
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Ваня Караганева е била уволнена в понеделник на общо събрание на Съвета на директорите на ДДК заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори шеф на компанията, под чиято шапка се намират редица държавни дружества от ключово за икономиката значение. Така начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор.

От решението на борда на ДКК става ясно, че Караганева е била назначена в нарушение на Търговския закон – имала е трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Освен това договорът ѝ е неправомерно сключен с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов председател. Тя реално е вършела неща в ДКК на своя глава, без да се съобразява с решенията на борда, констатира събранието.

Според управителния съвет на ДКК тя е взела  еднолично решение да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски дела адвокат Александър Краварски и да сключи договор за правна помощ за 1.120 млн. лв. с друго лице, а за такива разходи трябва одобрението и на финансовия контрольор на компанията. Освен това повечето работа по три от тези дела била свършена. Краварски пък бил назначен еднолично от нея за председател на комисии по избор на членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества – "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ), "Монтажи" и оръжейния търговец "Кинтекс". Караганева дала на Краварски достъп до сървъра на ДКК и цялата налична информация и той реално иззел функциите на изпълнителен директор на държавното дружество, посочва се в решението за уволнението ѝ.

Другото сериозно нарушение от нейна страна, според ДКК, е, че е  променила одобрен вече от борда на ДКК проект за извънсъдебно споразумение с "Дунарит" за 50 млн. лв. и подписала различен текст. Посочва се какво следва от тази промяна и как се отразява върху поетите от ДКК ангажименти спрямо частното дружество - спомен за "Дунарит" и КТБ ТУК.

Караганева назначила и еднолично членове в борда на ВМЗ, става ясно още от решенията на съвета на директорите. Без никакви мотиви тя е сменила и обслужващата банка на ДКК - "Юробанк".

Вторият изпълнителен директор на ДКК също така отказвала да разглежда всякакви въпроси, свързани с ремонти и реконструкция на язовири. Просрочени са нормативно определени срокове, което крие риск от бедствия и може да доведе до тежки финансови загуби за дружеството. Тя отказвала да организира плащания към НАП, НОИ, ЧЕЗ и други контрагенти, в резултат на което компанията натрупала дългове за 90 хил. лв. и това би променило в негативна посока риска на ДКК като кредитополучател, включително увеличаване на лихви по кредити.

От ДКК посочиха в свое изявление, че действията на Караганева показват, че "тя разбира управленската отговорност на тази позиция основно като функция за нови назначения в ДКК и дъщерните дружества". Караганева увеличава щата на ДКК с по-високоплатени, но не и оперативно работещи служители, без да e ясно от какви източници ще се осигурява финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си позволи. Като част от тази практика, Караганева е назначила свой технически сътрудник на два трудови договора, с общо възнаграждение по-голямо от това на началник отдел в ДКК, като в същото време е обективно невъзможно служителят да изпълни задълженията си по двата договора, посочват още от компанията.

Трус в ДКК: Директорка, назначена от Кирил Петков, е уволнена заради противозаконни действия

Пореден трус в ръководството на Държавната консолидационна компания - Съветът на директорите е уволнил от длъжността изпълнителен дирек...

В същото време Караганева твърдяла, че действията ѝ са по нареждане на Министерството на икономиката. ДКК заяви, че "се противопоставя на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на икономиката може да носи отговорност за действия на Караганева, които са против интереса на дружеството".

Съветът на директорите на ДКК обяви още, че "отчита като своя грешка избирането на Ваня Караганева за втори изпълнителен директор на дружеството, без да е посветил достатъчно време, за да установи дали тя притежава компетенциите, необходими за тази роля".

Компетентните органи са сезирани за установените нарушения от Караганева, завършва съобщението на ДКК.

Коя е Ваня Караганева?

Първоначално тя е назначена в директорския борд на ДКК заедно с настоящия финансов министър Валери Белчев като независими членове от тогавашния икономически министър и евентуален настоящ кандидат за премиер от "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Кирил Петков освободи директора на ДКК

Министър Кирил Петков издаде Протоколи РД-18-9 (от 19 август) и РД-18-10 (от 20 август) за освобождаване на Ясен Спасов от поста му на ...

Докато беше министър на икономиката Кирил Петков предприе битка за смяна на ръководството на ДКК. Под шапката на холдинговото дружество са от военни заводи, през строителна фирма до предприятие за производство на мляко.

Кирил Петков обяви план за разформироването на държавната компания, която се превърна в синоним за непрозрачно управление по времето на трите мандата на Бойко Борисов.

Кирил Петков не може да уволни шефове в завода в Сопот, отговориха от Държавната консолидационна компания

Тъй като първоначално Ваня Караганева беше попаднала в директорския борд без конкурс, през октомври тя стана представител на държавата в Съвета на директорите на ДКК след проведен конкурс от Министерство на икономиката. Десетина дни по-късно бе избрана за втори изпълнителен директор.

Преди да влезе в директорския борд на ДКК Ваня Караганева е главен секретар на Българската агенция за инвестиции. Тя е експерт по вътрешна сигурност, магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство в София. Била е в администрацията на Народно събрание като главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. През 2013 г. става началник кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното правителство на Марин Райков. През 2014 г. отново е началник кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното правителство на Георги Близнашки. В 42-то и 43-то Народно събрание е главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com