АФП: България е издала заповед за депортиране на саудитски дисидент

5556
АФП: България е издала заповед за депортиране на саудитски дисидент
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитски дисидент, който неуспешно е търсил убежище в България, каза пред АФП на 11 февруари 2024 г. , че е получил заповед за депортиране и сега се опасява, че може да бъде върнат обратно в кралството от Персийския залив.

Бъдещето на Ивицата Газа: Каква игра играят страните от Персийския залив?

Изключително обезпокоително

„Беше ми издадена заповед за депортиране, преди моето дело за убежище дори да приключи“, каза Абд ал-Рахман ал-Халиди пред АФП от килията си в София, като уточни, че е бил уведомен за заповедта на 7 февруари. Мери Лоулър, специална докладчица на ООН за положението на защитниците на правата на човека, каза в социалните медии миналата седмица, че „предстоящото депортиране“ на Халиди е „изключително обезпокоително“, тя нарече Саудитска Арабия „опасно място“.

Още: Саудитска Арабия даде указания за добивите към държавната си петролна компания

Пеша до България

През 2011 г. Халиди е активен по време на редки демонстрации в Източна Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство в страната, по време на Арабската пролет. Той бяга в Турция през 2013 г., след което стига пеша до България през 2021 г., когато паспортът му е изтекъл, търсейки закрила в Европейския съюз. Българските власти заключиха през 2022 г., че Халиди не е доказал адекватно, че ще бъде преследван у дома, споделя български адвокат, който е работил по случая и е говорил при условие за анонимност. Халиди се опитва да обжалва това решение, когато е уведомен за заповедта за депортиране.

Под управлението на престолонаследника принц и де факто владетел Мохамед бин Салман, който стана първият по линия на трона през 2017 г., Саудитска Арабия стана свидетел на жестоко потискане на несъгласието, твърдят правозащитни групи и активисти. Страховете на Халиди за безопасността му се засилват през миналата година, когато Хасан ал-Рабие, друг саудитски дисидент, беше екстрадиран от Мароко, където бе потърсил временно убежище, предаде БГНЕС.

Несправедлив процес

Още: Саудитска Арабия отвори първия магазин за алкохол от 70 години насам

„Ако бъда депортиран в Саудитска Арабия, ще се изправя пред затвор, несправедлив процес, изтезания, насилствено изчезване или дори екзекуция“, каза 30-годишният баща на две деца. „Прибягнах до ЕС, където хората имат стойност, и съм в безизходица, сякаш съм в Саудитска Арабия.

На 11 февруари 2024 г.  българската Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС)не отговори веднага на въпроси по случая. Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет каза пред АФП, че адвокатите имат срок до понеделник да обжалват заповедта за депортиране. Ако съдът отхвърли жалбата, нейната организация е готова да заведе дело по случая на Халиди пред Европейския съд по правата на човека в рамките на "часове". „Вече сме готови с текста“, каза тя и добави, че Европейският съд обикновено „отговаря много бързо на такива искания“. , АФП

Саудитска Арабия няма да си оправи отношенията с Израел без палестинския въпрос

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com