АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

5076
АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува протокол, който отразява случайния избор на Маргарита Немска за съдия–докладчик по секретно административно дело към Административен съд – София град (АССГ).

Според два независими източника, единият от Софийска градска прокуратура (СГП), това е секретното дело на Гергана Божанова – съпруга на Мартин Божанов – Нотариуса за отнетия ѝ достъп до класифицирана информация. Отнемането на достъпа е станало причина за освобождаването ѝ от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Делото е разпределено на съдия Маргарита Немска, която се произнася в полза на Божанова. Решението ѝ е потвърдено и от Върховния административен съд (ВАС).

По успоредно течащо друго дело за незаконното уволнение на Божанова АССГ и ВАС също се произнасят в нейна полза, като отчитат, че от МВР не са спазили законовата процедура да ѝ предложат първо друга длъжност, която не изисква достъп до класифицирана информация.

Съдия Маргарита Немска е бивш зам.-градски прокурор на София. Тя е съпруга на бившия служител на МВР и ДАНС адвокат Емил Писков, който беше осветен като съдружник на Мартин Божанов – Нотариуса в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол". Още за него можете да прочетете в материала "Говорим си с Господ": Разследване показва колко струва да те пуснат от ареста (ВИДЕО)

Гергана Божанова, снимка: БГНЕС

Предвид секретността на делото документалното потвърждаване на информацията с абсолютна сигурност от страна на АКФ е невъзможно, отбелязват от фонда.

Според източника на АКФ от СГП обаче, обстоятелството, че Маргарита Немска се е произнесла в полза на съпругата на Божанов по делото за отнетия достъп до класифицирана информация, е известно на прокуратурата от изпратена ѝ подробна справка от ГДБОП, съдържаща множество данни за групата на Мартин Божанов. Още: „Заплашват ме, че съм следващата“: Говори дъщерята на Нотариуса

"Близки семейни отношения"

По данни на АКФ Емил Писков, Маргарита Немска, Мартин Божанов и Гергана Божанова имат документирани две съвместни излизания и влизания през ГКПП на територията на страната през октомври и ноември 2020 г.

"Тези близки семейни отношения, заедно с общия бизнес на Божанов и Писков, би трябвало да са причина Немска да се отведе от делото на Божанова. Както наблюдаваме често напоследък по съдебно-прокурорските казуси по мрежите за паралелно правосъдие на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, около тях непрекъснато излизат преплитащи се близки семейни, бизнес и колегиални отношения, които за участниците в тях обаче не са нищо нередно и не могат да повлияят на безпристрастното решаване на преписките и делата", коментира Николай Стайков от АКФ.

Видно от декларацията за имуществено състояние на съдия Немска и публикация от bird.bg, през 2022 г. тя и съпругът ѝ Емил Писков са закупили апартамент в Барселона на стойност почти един милион лева. Още: Майката и жената на Нотариуса арогантно към журналисти: Вие знаете ли в какво състояние сме цялото семейство? (СНИМКИ)

Справка от испанския имотен регистър и проверка на АКФ на място показаха, че имотът се намира в централната градска част в луксозна жилищна сграда и към момента се ползва. Още: ГЕРБ и ДПС бламираха бурно заседанието на комисията за "Нотариуса" в парламента (СНИМКИ)

Темата за имущественото състояние на семейството на Писков и Немска е интересна с оглед изследване съответствието между придобитото от тях имущество и законните им доходи, особено предвид данните за дейността на Писков като съдружник на Мартин Нотариуса.

"Личността на другата съпруга от дуото Божанов-Писков е също любопитна. И до ден-днешен МВР не е дало сериозно обяснение как Гергана Божанова е назначена с външен конкурс като разследващ полицай в ГДБОП, какви проверки са извършвани преди назначаването ѝ и с какви резултати са приключили. Настоящият директор на ГДБОП Явор Серафимов обясни единствено, че едва след назначаването ѝ се констатирало разминаване между предоставените от нея данни за имотното ѝ състояние и реалното положение, и била освободена", допълва Николай Стайков.

Официално пресцентърът на МВР потвърждава пред "Свободна Европа", че ръководителят на ГДБОП по времето на провеждане на този конкурс Любомир Янев в миналото е "осъществявал контакт" с Мартин Божанов – Нотариуса, с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод. Още: "Случайни минувачи": Нотариуса и адвокатът му се оказаха свидетели по дело на върховен прокурор

„Цялата история показва нагледно множеството „осъществявани контакти“ между магистрати, служители на МВР и криминални елементи, които остават без надлежно изясняване. Вероятно защото това трябва да бъде сторено от същите тези хора в същите тези институции, които са впримчени в „контактите“, заключава Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com