Ако трябва, ще се бием с патрулите на Расате, заканват се новите ромски контрапатрули

33937
Ако трябва, ще се бием с патрулите на Расате, заканват се новите ромски контрапатрули
Снимка: БГНЕС

За и против доброволните граждански патрули – този въпрос сблъсъка диаметрално противоположните позиции на формацията на Боян Расате „Национално единство” и Националния център за развитие на ромите (НЦРМ).

В отговор на декларираното намерение за граждански патрули от страна на хората на Расате, които вече обикалят района около Женския пазар, ромска организация реши да създаде контрапатрули – т.нар. ОМОН (Организация на малцинствата за отбрана от насилие). Инициатор на идеята е Петко Асенов от НЦРМ, а абревиатурата е същата като на руските полицейски специални части (Отряд мобильньiй особого назначения или Мобилен отряд с особено предназначение).

Роми правят контрапатрули за защита

Започва сформирането и на ромски отряди за отбрана. Това се прави като отговор на гражданските патрули на Боян Расате, съобщи бТВ, цити...

„Неслучайно избрахме това име. Поканили сме хора, които са били в полицията, както и спортисти. Целта да се противопоставим на хората на Боян Расате”, каза в сутрешния блок на Нова телевизия Петко Асенов. Той добави, че хората на Расате не са срещу бежанците, а срещу ромите.

„Това е лъжа”, отговори му д-р Йордан Манасиев от Формация „Национално единство”. Той обясни, че тяхната цел е да помагат на полицията, тъй като голяма част от тях са ангажирани с протестите и охраната на парламента и оголват другите си структури.

"Вече 10 наши човека са хванати в района на "Орлов мост" и са им записвани данните. Питали са ги дали нямат цигари да им дадат. Кой им дава право да им искат документ и да излагат българското знаме?", попита го Асенов. Той добави, че ромските отряди тръгват до седмица и също щели да са в помощ на полицията.

 „Ако има проблем с хората на Расате ще сигнализираме на полицията. Ако трябва, ще се сбием”, каза Асенов. Той поиска главният прокурор да вземе отношение по темата и да спре организацията на Боян Расате. „Хората му нямат право да създават такива отряди”, категоричен беше Асенов.

Международният ромски съюз вече има представителство у нас

Международният ромски съюз официално откри представителство в България. На церемонията присъства лично президентът на организацията Дор...

"Нашите патрули имат легитимен документ, с който се легитимираме. Ние защитаваме гражданските си права. Отрядите не са срещу ромите", опита да обясни Манасиев. "Ако не се легитимират значи не са наши хора", добави още той.

„Целта на организацията ни не е да се занимаваме с ромите, а да помагаме на полицията”, категоричен беше Манасиев.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com