Ангелкова: Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат

464
Ангелкова: Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат
Снимка: БГНЕС

Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат, за да се гарантира безопасността на туристите. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Тази година първите проби на водата показват, че водата е чиста, особено в Лозенец - там, където се спекулираше в началото на седмицата. Първите проби, които РЗИ взе в петък, показаха, че водата е абсолютно чиста“, заяви министър Ангелкова. По думите й процесът е динамичен и това налага постоянното присъствие на контролни органи.

„Те ще бъдат на място, за да може да се проверява и следи чистотата на водата, за да се гарантира безопасността на туристите“, увери министърът. „От 94 взети проби, 67 показват отлично качество на водата, много по-добро от това в Гърция“, посочи министърът на туризма.

Николина Ангелкова каза още, че основният проблем пред летния туризъм е липсата на кадри. По думите й всички хотелиери и ресторантьори са предприели необходимите мерки, така че този дефицит да не се отрази на качеството на туристическия продукт, предаде Фокус.

Групирането на плажовете ще доведе до драстично намаляване на цените на чадърите и шезлонгите, допълни Ангелкова. Тя обясни, че тази концепция ще влезе в сила от следващия сезон.

Ангелкова провери Слънчев бряг, още не е ясно какво откри

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи обиколка из алеите на Слънчев бряг, придружена от представители на туристическия бранш...

По думите й чадърите и шезлонгите в Гърция са безплатни, но на плажовете там не се предлагат всички услуги, както е на българските.

„В Гърция няма водно спасяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито има у нас, и има изисквания за консумация“, коментира министърът на туризма.

Тя обясни, че в Хърватия също има групиране на плажовете, а в Испания има такса „плаж“. „Концепцията, която ние сме финализирали, предстои да обсъдим и с всички заинтересовани лица. Ще проведем обществено обсъждане относно разделянето на плажовете, съгласно техните специфики“, допълни министър Николина Ангелкова.

Тя каза още, че сред чуждестранните туристи България е позната най-вече като дестинация за семейна почивка, както и за забавление. Министърът допълни, че страната ни има потенциал да привлича и по-платежоспособни посетители и затова основната цел е подобряване на туристическия продукт и изграждане на подходяща материална база.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com