Ангелкова няма намерение да подава оставка, туризмът бил на прав път

1178
Ангелкова няма намерение да подава оставка, туризмът бил на прав път
Снимка: БГНЕС

Не виждам причина да подавам оставка заради АБТТА - втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова във връзkа с исканата й оставка от АБТТА.

„Първо, бих искала да кажа, че в националния туристически регистър има над 300 сдружения. Регистрираните такива, свързани с туроператорска и турагентска дейност са 3, като в регистъра турагентите и туроператорите са над 3000. Във въпросната АБТТА членуват може би около 80-90. По същия начин и в БАТА и Национално сдружение „Туризъм“. Това, че изразяват определено несъгласие с политиките, които води министерството, е тяхно право, но фактите, които имаме в сектора, доказват, че ние сме на прав път. Със сигурност има още много какво да се желае и да се работи. Все пак министерството съществува от 3 години, а проблемите в туризма са трупани 20-30 години“, коментира Ангелкова.

8% ръст на посещенията на чужди туристи, данните били от туроператорите

Около 8% е ръстът на посещенията на чуждестранни туристи у нас през летния сезон. Това каза пред журналисти в Пловдив заместник-минис...

Тя поясни, че в Националния съвет по туризъм се обсъжда всичко. Министър Ангелкова обърна внимание, че членове на този съвет са и АБТТА и техните предложения са взимани в предвид.

„Не виждам причина да подавам оставка, вече втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон. Със сигурност международното признание, което получава министерството за действията, които извършва, е на достатъчно високо ниво. Продължаваме напред с диалог“, заяви министърът на туризма, цитиран от Фокус.

По отношение на обвиненията към нея, че манипулира данни, Ангелкова поясни, че не разбира защо се отдава значение на методите.

„Ние използваме данни на НСИ и на БНБ. Ние сме министерство, работим с официални данни“, каза Ангелкова. Тя поясни, че в НСИ е записано, че за първите 8 месеца България е посрещнала над 6,5 млн. чуждестранни туристи в местата за настаняване над 10 легла. Министърът обясни, че не трябва да се забравя, че българските туроператори и турагенти работят както на пазара в България, така и организират екскурзии в чужбина.

И Националният борд по туризъм против оставката на Ангелкова

Работим отлично с министъра на туризма Николина Ангелкова, неуместно е да се искат оставки, когато затваряме един успешен за поредна го...

Министър Николина Ангелкова заяви, че в Министерството на туризма е създадено звено за анализи и прогнози в туризма. "На тази база се обработват данните не само съгласно изискванията на реграмента на "Евростат", но и с друга методика", коментира Ангелкова.

Тя поясни, че предстои скоро там да бъдат наети нови служители, за да се дава по-детайлна информация съгласно отделните видове туризъм и реализираните нощувки в местата за настаняване под 10 легла. Ангелкова поясни, че служителите в Министерството на туризма са подготвени и към момента наетите са под 100. По думите й те са разпределени в общи и специализирани дирекции, а в звеното за анализи и прогнози работят около 7 души и предстои да бъдат наети още двама души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com