Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за незаконен добив на подземни богатства

2175
Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за незаконен добив на подземни богатства
Снимка: Getty Images/Guliver

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за незаконен добив на подземни богатства в областта Конаговски чал, съобщава организацията 

Тя се намира в землищата на селата Дебръщица и Алеко Константиново, община Пазарджик. Екипът на фонда направил проверка на място и изпратил сигнал до Министерството на енергетиката на 23 май.

Хванаха на място извършители на незаконен добив на въглища в Перник

След извънредна проверка на място, на която присъства и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, бяха задържани извършители н...

На място е установено през април и май, че в близост до находището Конаговски чал има временна постройка, телена ограда и надпис "Частна собственост". Ясно се виждал и нарушен терен на масива, който според енергийното ведомство е обект на незаконен добив на подземни богатства.

Източници на фонда твърдят, че фирмата "ЕКО-ХИДРО-90" ООД разполага с разрешително за взривни работи в района от сектор "Охрана на обществения ред и териториална полиция" - КОС, защото е декларирало, че планира да изгради промишлена постройка там. Екипът обаче не се натъкнал на строителни работи в този парцел. За сметка на това жители на района свидетелстват за взривни работи и товарене на инертни материали от околните населени места. Фондът разполага и с фотографии на случващото се.

В отговор Министерството на енергетиката съобщава, че дейността на фирмата в Конаговски чал е била предмет на проверка, извършена от служителите на ведомството на 21 март. Министерството е установило, че мястото, на което се намира хидравличен верижен багер, с който се извършва товарене на скална маса, попада в границите на находището.

По време на проверката на управителя е съставен констативен протокол и му е указано незабавно да прекрати незаконната дейност. В писмото от Министерството на енергетиката се твърди, че ведомството вече е предприело действия по налагане на административно наказание съгласно Закона за подземните богатства.

Четири са присъдите за незаконен добив на дървесина от началото на годината

Четири са присъдите за нерегламентиран добив на дървесина, постановени от началото на 2015 г. Общо образуваните от прокуратурата произв...

Фондът обаче напомня, че с промените в Наказателния кодекс от края на 2017 г. е създаден нов член (240а), според който добивът на подземни богатства без концесия е не само законово нарушение, за което следва да се наложи административно наказание, а и престъпление.

Видно от отговора на енергийното ведомство е, че при извършената проверка на 21 март в находището Конаговски чал се установява незаконен добив на подземни богатства, а на управителя на "Еко-Хидро-90" ООД е указано да го преустанови незабавно. Към момента на установяване на нарушението промените в Наказателния кодекс вече са влезли в сила. Това е и причината фондът да сезира прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество