X
 
 

АПИ каза как да си върнем дадени повече пари за електронни винетки - по хартиен път

2967 2
photo of АПИ каза как да си върнем дадени повече пари за електронни винетки - по хартиен път
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Надвзети за електронни винетки суми ще бъдат възстановявани. Това обяви АПИ на своята интернет страница.

Още вчера (9 януари), Actualno.com се свърза с Комисията за защита на потребителите заради оповестеното от "Български пощи", че потвърдена за купуване винетка няма да може да се върне или преработи. В крайна сметка стана ясно, че само АПИ има компетенцията да каже какво се случва, ако бъдат подадени грешни данни – например регистрационен номер на друга кола. Оказа се, че според АПИ ако сбъркаш регистрационния номер, парите няма да ти бъдат възстановени. Ако обаче се иска просто промяна на регистрационния номер, а не да се връщат пари, тогава отново трябва да се обърнете към АПИ. Засега обаче, към 10 януари горещият телефон на сайта bgtoll.bg не работи, а неколкократните опити да доизясним нещата с евентуално прехвърляне на винетка на правилен регистрационен номер на друг телефон (02 917 33 56) все още удрят на камък.

Сега АПИ обяви, че ако потребители са платили няколко пъти винетка за едно и също превозно средство и с един и същ период за валидност, трябва отново да се обърнат директно към агенцията. Изпраща се заявление в свободен текст до председателя на УС на АПИ (до вчера това беше Светослав Глосов, но той подаде оставка), но трябва да бъде уточнена и следната допълнителна информация:

1. При картово плащане – регистрационен номер на автомобила; PAY номер; начин на плащане – чрез мобилно приложение, чрез уеб сайта bgtoll.bg или терминал за самотаксуване. В случай, че плащането е извършено чрез терминал, моля да посочите обекта, в който се намира устройството;

Фирмата, изграждаща тол системата, обясни чии са отговорностите за електронните винетки

"Консорциум Капш Трафик Солюшънс" приветства проверката от българските власти на въвеждането в експлоатация на системата за електронни ...

2. Плащане в брой – разписка за плащане;

3. По банков път – платежно нареждане, съдържащо съответния PAY номер, който системата генерира; регистрационен номер на автомобила.

Обещанието на АПИ е, че всяко заявление ще бъде разгледано и надвзетите пари ще бъдат върнати до 30 дни след постъпване на заявлението. Заявителят трябва да посочи и банкова сметка, на която да бъде преведена сумата. Документите трябва да се изпращат на адрес: гр. София, пл. “Македония” 3, Агенция “Пътна инфраструктура” или в Областните пътни управления.

Според изчисленията на АПИ до момента имало оплаквания за надвзети пари при 0,1% от продадените електронни винетки, които към 10 януари са 131 737. През днешния ден били възстановени парите на девет души.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    В офисите на оператора А1 може ли да се плаща с карта и дават ли фактура по ддс с касова бележка за осчедофодяване във фирмата купила винетката...същото ли е и за апаратите и другите продавачи на винетки?
  • 1.1 преди 6 месеца Профил на трол?
    Прилагай квитанцията от електронната винетка. До сега така сме правили, дори и за старите хартиени винетки. Данъчните ги признават
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.