Артекс: Продължаваме да протестираме

2335
Артекс: Продължаваме да протестираме
Снимка: Артекс

Ето какво пише в съобщение на строящата небостъргача "Златен век" и протестираща срещу спирането на строежа фирма Артекс:

"На 25.06.2021 г., от 8.30 часа, ние от АРТЕКС отново излизаме на протест пред Министерския съвет и Президентството, за да поискаме справедливост, законност, защита на българския бизнес и предсказуем инвестиционен климат; за да призовем за вземането на отговорно решение по казуса „Златен век“, за да защитим нашите легитимни правни очаквания, за да не останат думите „правова държава“ и „върховенство на закона“ само красиви фрази, изпразнени от реална сила и съдържание.

Архитект обясни защо е спряно строителството на "Златен век"

„Златен век“ е спрян, защото е изтекло разрешението за строеж. Фирмата „Артекс“ са разчитали на законодателна п...

На 23.06.2021 г. подадохме в Административен съд - София град установителен иск по чл. 128, ал. 2 от АПК, с който молим съда да установи изрично, че разрешението за строеж на сграда „Златен век“ е валидно най-малко до ноември 2022 г. и че АРТЕКС има право да реализира строежа във вида и обема, съгласно това разрешение. Поискали сме от съда да се произнесе и по въпроса за автоматичното удължаване на срока на валидност на разрешението за строеж с времето, през което строителството е спряно с незаконосъобразен акт на администрацията. Не че българският съд вече не се произнесе с окончателно решение в полза на проекта „Златен век“! Не че българският съд в мотивите си не се произнесе и конкретно по въпроса за валидността на разрешението за строеж!

Днес надлежно депозирахме до Началника на ДНСК, арх. Влади Калинов, искане за спиране на административно производство по издаване на заповед по реда на чл. 224, ал. 1 от ЗУТ за спиране на строежа, с оглед наличието на вече висящо съдебно производство, което е преюдициално спрямо издаването на заповед за спиране на строителството.

За нас е изключителна важна подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи, която застава зад нашата кауза и в своя позиция по темата посочва, че: „От една страна Държавата в лицето на съда постановява, че нейният орган ДНСК неправомерно е спрял строежа за срок от две години и в същото време същият този орган се готви отново да спре обекта с мотив, че са изтекли разрешителните през времето, в което самия той неправомерно го е спрял. Това, освен че противоречи на здравата логика, е неморално и нерационално.“

Обръщаме се към всички отговорни институции с апел да не се допуска спрямо нашата компания нова проява на административен произвол. Колкото и да ни е трудно да се борим срещу държавния инструментариум, ние няма да се уморим и няма да се откажем да отстояваме правата, които Конституцията на Република България ни гарантира!

ДНСК спира строителството на "Златен век"

ДНСК отново спира строителството на "Златен век". Този път причината е изтекло разрешение за строеж. След обстоен анализ на всички мате...

Обръщаме се към всички отговорни институции и с още един апел - не допускайте издаването на нов незаконосъобразен акт! От това в крайна сметка ще произтекат вреди в огромен размер за държавата, a отговорността за това ще е изцяло Ваша!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com