Асен Личев: Язовирите са пълни, питейна вода ще има по Черноморието

2012
Асен Личев: Язовирите са пълни, питейна вода ще има по Черноморието
Снимка: ПЦ на Президента

Язовирите са пълни и питейна вода по Черноморието ще има до края на годината. Това каза министърът на околната среда и водите Асен Личев. Той обяви някогашното обяснение на Емил Димитров, че няма да има вода във Варна и Бургас скоро за фалшиво.

"Всичко е било за едни 60 милиона лева, които са били за язовирите "Ахелой" и "Порой". Сега не знаем къде са тези пари", добави министърът. През декември миналата година бе обявен кризисен план на екоминистерството, който включваше още половин година Варна да се откаже да ползва вода от язовир "Камчия". Паралелно да започне авариен ремонт на язовирите "Ахелой" и "Порой", за да бъдат свързани в деривация "Камчия".

Министър Личев възложи проверка в МОСВ на неизпълнен договор за 4,5 млн. лева

Договор за 4,5 млн. лева към екоминистерството не е изпълнен, съобщиха от ведомството. На 29 май 2019 г. е бил сключен договор за създ...

"Камчия" е пълен, в "Цонево" също прелива, но през 2019 г. е писано писмо от зам.- министър на регионалното развитие Николай Нанков до министъра на околната среда и водите. В него пише, че на "Цонево" трябва да се отнеме разрешителното за аварийно питейно водоснабдяване за Варна. Кулата му е била за ремонтиране", каза още Личев.

Той обясни и че почти са изчерпани парите в МРРБ: "Установява се, че миналата година, когато Народното събрание е гласувало бюджета, е пуснало един лимит на предприятия за управление на дейностите по околна среда. Този лимит почти е изчерпан първото тримесечие и вече в него няма пари. Той може да бъде коригиран само с Народно събрания. Бюджетът на Министерството се явява в 10 милиона лева т.нар. дефицит на жаргон. Каква политика може да се прави, когато не може да се харчи? Аз ще намеря резерви и ще направя преоценка и на сключени договори за насъщни нужди“, каза още министър Личев.

Той коментира и доклад, който кара миналия министър на околната среда и водите да даде на прокурор ГД „ОПОС“, в която е имало огромни ДМС-та: „Днес се разбра една схема – вие получавате най-високи ДМС-та, след една седмица ви давам на прокурор. Това го е правил министърът Емил Димитров. Дава ДМС на Главна Дирекция „ОПОС“, докато на 9 април той получава доклад, че там всичко е наред, им дава 200 % ДМС – 563 хиляди лева на 102-ма души. Другите средно взимат по 40. След една седмица на 16 април същото лице, което е било директор и се изгуби, пише Доклад колко е катастрофално в ОПОС. Оказва се, че на базата на този доклад министър Емил Димитров ги дава на главния прокурор и, по думите му, на Кьовеши“, посочи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com