Асоциацията на европейските журналисти поиска незабавната оставка на Вежди Рашидов

2354
Асоциацията на европейските журналисти поиска незабавната оставка на Вежди Рашидов
Снимка: БГНЕС

Незабавна оставка на министъра на културата Вежди Рашидов поиска Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Причината - оказан натиск върху журналиста от БНТ и водещ на предаването "Денят започва с култура" Георги Ангелов.

Реакцията на Рашидов беше по повод дискусия в предаването относно промените в Закона за културното наследство. Тогава в предаването се събраха скулпторът проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и художникът Владимир Руменов. И тримата са остри критици на закона, който дава в ръцете на общините да се разпореждат с паметниците на културата на своя територия. 

АЕЖ: Отказът да бъде връчена награда за разследваща журналистика на сайта Биволъ е изключително тревожен сигнал

Асоциацията на европейските журналисти-България е изненадана и разтревожена от решението на УС на  фондация „Радостина Конст...

"Колкото до водещия, г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата. От доста време обаче наблюдавам тънък и интересен процес на създаване на удобни условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов", казва министърът в правото на отговор на повдигнатите в дискусията въпроси.

Припомняме, че един от големите скандали относно културното наследство беше случаят със складовете на "Ориент Табако" в Пловдив. Складовете бяха разрушени, след като на тяхно място трябваше да се строи хотел и Пловдивска община не направи нищо предварително. Заради това Рашидов обаче разпореди складът да бъде възстановен, но по същото време културни дейци протестираха срещу промените в закона, които, според тях, дават право на общините да "повтарят" случилото се в Пловдив без никакви проблеми от законова гледна точка.

Според АЕЖ в случая с Георги Ангелов Рашидов оказва публично натиск върху Ангелов. "В официално право на отговор до Българската национална телевизия, Рашидов си позволява да дава напътствия на журналист какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране. Смятаме, че случаят е особено тежък, тъй като е направен публично и очевидно без никакво притеснение от обществената реакция – министърът вероятно се чувства недосегаем. Обръщаме внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че оставането на г-н Рашидов в кабинета би прехвърлило отговорността за този опит за цензура върху цялото правителство", категорични са от АЕЖ.

"Позволяваме си да припомним, че Българската национална телевизия и Българското национално радио не са правителствени, а са обществени медии. Фактът, че се финансират и от държавния бюджет по никакъв начин не бива да ги обвързва с лоялност към правителството, единственият интерес, на който са длъжни да служат е общественият. Всъщност, за сведение на министър Рашидов обществото е това, което плаща неговата заплата, както и издръжката на цялото правителство", казват европейските журналисти.

СБЖ и АЕЖ се притесняват за състоянието на медийната среда

Съюзът на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти - България публикуваха декларации, чрез които изразяват своят...

АЕЖ призовава за широка журналистическа подкрепа за Георги Ангелов, за да не се позволи "опитът за сплашване" да бъде успешен. "Особено важна в такава ситуация е бързата реакция на ръководството на двете обществени медии (БНТ и БНР), както и на останалите две национални телевизии – bTV и Нова, които трябва да покажат, че съществува солидарност и принципи, по-висши от пазарната конкуренция", казва организацията на журналистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com