Аварийно кацане на самолет на Летище София се разследва не от България, а от Турция

17901
Аварийно кацане на самолет на Летище София се разследва не от България, а от Турция
Снимка: БГНЕС

Инцидентът с пътнически самолет на Turkish Airlines, който се случи в нощта на 6-ти срещу 7-ми февруари, 2022 година на Летище София, се разследва, но не от отговорните български органи. Всъщност, от българска страна дори няма да бъде изготвен доклад за случая, при който се наложи връщане на излетялата за Истанбул машина и аварийно кацане на Летище София.

Съгласно отговори от Министерството на транспрота на въпроси на Actualno.com по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) няма задължения да изготвя и публикува доклад относно инцидента. Разследването не се води от Република България, а от Република Турция – това е изрично уточнено в отговорите. Освен това се казва, че разследването не е приключило.

Turkish Airlines даде обяснение за аварийното кацане на техен самолет на Летище "София"

Технически затруднения на системата за управление са причината самолет на Turkish Airlines, изпълняващ полет TK1030 София - Истанбул на...

Съгласно чл. 14 от Регламент 996/2010 г., който е цитиран в отговорите като основание да не се дава публично информация за все още продължаващо разследване: "Разследванията във връзка с безопасността на произшествия и инциденти следва да се провеждат от независим орган за разследване във връзка с безопасността или под негов контрол, за да се избягват конфликти на интереси и всякаква евентуална външна намеса при установяването на причините за настъпване на разследваните събития". Доколко независим орган разследва в момента, след като го прави Турция, е отделен въпрос - както и как европейски регламент регулира турски орган, след като Турция не е член на ЕС.

Какво се случи със самолета?

Според Христо Христов, председател на Управителния съвет на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния воден и железопътен транспорт, при инцидента, наложил аварийно кацане, става въпрос за изгоряло реле, заради което е отказал автопилотът. "Връща се, каца нормално, защото това се управлява на ръка. При излитане и кацане самолетът се управлява не на компютър и каца нормално", гласи основата на казаното от Христов пред БНР.

Actualno.com разговаря с действащ пилот на граждански самолет, за да даде по-пълна представа за картината. Той сподели, че аварийното кацане е много сериозна ситуация. И коментира, че най-често срещаните причини са загуба на гориво, пожар на борда на самолета или загуба на стабилно управление. Последното зависи от много фактори – например такава загуба на контрол може да се получи при проблем с опашката на самолета, да речем в хоризонтален или вертикален стабилизатор. По думите му, най-големият минус от липса на автопилот е възможността да летиш безопасно на определена височина заради невъзможност да избегнеш евентуален сблъсък с друг самолет, летящ по маршрут, който може да се пресече с твоя. Съответно, при загуба на автопилот можеш да летиш стабилно, но на различна височина от обичайната, а това означава и да имаш достатъчно гориво, защото то е пресметнато според височината, на която трябва да летиш по плана за съответния полет.

Събеседникът ни е категоричен и за друго – ако има технически проблем, всичко се описва по специална процедура и съответният отговорен инженер дава протокола на командира на полета, с ясно заключение кое как работи, за да може пилотът да си състави чиста преценка дали даден полет е възможно да бъде извършен безопасно или не. Освен това, когато има обявена аварийна ситуация, задължително има разследване. Заключенията не са класифицирана информация и може да бъдат публично достояние.

"Пригответе се за удар": Наистина ли аварийна ситуация със самолет на Летище София е нормално развитие?

Всеки, който се е качвал в самолет, със сигурност е изпитвал съмнения дали ще слезе успешно. Страхът е неизменна част от човешкото съще...

В запис на комуникацията на пилота с контролната кула, който Actualno.com прослуша, си личи, че екипажът декларира flight controls problem. От записа се чува, че им е трудно да следват наземните инструкции. Това подсказва, че е възможно някое от кормилата на самолета да е отказало, предположи пилотът, с който Actualno.com говори. В същия запис има и ясно декларирана аварийна ситуация: "Мейдей". Това е сигнал за опасност, но от записа не може да се каже какъв точно е възникналият проблем. В такава ситуация приемащото летище вдига всички дежурни аварийни екипи по протокол - това е направено и Actualno.com има потвърждение както от РВД, така и от Летище София.

Още: "Пригответе се за удар": Самолет на Turkish Airlines се върна аварийно на Летище София (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...