"Пригответе се за удар": Самолет на Turkish Airlines се върна аварийно на Летище София (ВИДЕО)

60462
"Пригответе се за удар": Самолет на Turkish Airlines се върна аварийно на Летище София (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Пригответе се за удар" (Brace for impact) – това е най-страшното нещо, което може да чуете, когато се намирате на борда на самолет и той е във въздуха. Това обаче са чули пасажерите в полет TK1030 от София за Истанбул на Turkish Airlines към полунощ българско време, на границата между 6 и 7 февруари.

Пред Actualno.com очевидец разказа какво се е случило. Полетът е трябвало да излети за турския мегаполис в 21:15 часа от Летище София, но заради технически проблем това не се е случило, макар машината да е стигнала чак до пистата. Задържаха ни в самолета да не излизаме и след известно време ни казаха, че проблемът е отстранен, казва Цвети - пасажер, с който медията ни разговаря. В крайна сметка, самолетът излита около 23:00 часа.

Малко след това обаче, според Цвети, е обявено, че самолетът се връща обратно в София – заради технически проблем. Следва и ужасът – официално предупреждение към пътниците да се подготвят за удар, като свалят очилата, да се пазят от остри предмети и да заемат подходяща поза. За щастие самолетът каца успешно на Летище София.

Какъв е бил проблемът, принудил машината да се върне? А този, заради който не е излетяла при първия опит? На пътниците не е казано официално, по думите на Цвети. За тях остават само предположения – дали е бил колесникът, дали проблем с двигател, дали нещо друго. И най-важното - дали става въпрос за същия проблем, който е забавил излитането. Разказът на Цвети можете да видите в долното видео:

В подкрепа на разказа на Цвети в социалната мрежа Фейсбук вече има и друг разказ, потвърждаващ нейните думи. Той е повече от красноречив:

Какво казва РВД

От Дирекция "Ръководство въздушно движение" (РВД) потвърдиха пред Actualno.com, че действително е имало такъв полет.

Попитахме какъв е бил техническият проблем и дали е бил един и същ преди излитането и съответно причина за връщането. От РВД отказват коментар, защото по думите им "това не е в тяхната компетенция".

"Самолетът е излетят със закъснение, пилотът е декларирал готовност да излети, но след това е докладвал "затруднен контрол за управление на самолета". Нашата работа е да осигурим коридор, за да кацне необезпокояван на пистата. Пилотите са отговорни хора и преценката е изцяло тяхна", съобщи директорът на РВД Георги Пеев.

"Само командирът на полета може да взима решения дали да бъде осъществено излитане или не - това решение винаги е базирано на процедурите на дадената компания, отговорна за полета", каза още Пеев.

Той обясни, че РВД е осигурила пълен приоритет на този самолет, тоест другите полети са изчакали малко. Била е обявена местна аварийна готовност - пожарни и линейки са чакали самолета на летище София.

До публикуването на материала Actualno.com не получи позицията на Turkish Airlines по случая, макар че се свързахме с авиокомпанията. В момента, в който има позиция, тя ще бъде надлежно отразена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...