Автоинструкторите видяха корупция в новата схема за обучение на шофьори

6783
Автоинструкторите видяха корупция в новата схема за обучение на шофьори
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

В предложенията на Министерствата на образованието и на траспорта за промени в часовете за обучение на шофьорите ясно прозира корупционна схема, категорични са автоинструкторите.

Зад чиновническото решение да се увеличат часовете по практика от 31 на 42 и да паднат тези за теория на 14, автоинструкторите видяха скрит мотив за вдигане на цените на шофьорските курсовете, а в обвързването на новите учебни програми с GPS система за контрол, за която да се плащат такси на частна фирма - бизнес схема, узаконяваща корупцията.

Протест на автоинструктори в София и Силистра срещу промените в закона

В Силистра автоинструктори и собственици на школи за шофьорски курсове протестираха срещу въвеждането на нови изисквания и санкции към ...

Това обявиха на пресконференция в БТА представителите на различни организации в бранша, събрали вече над 800 подписа срещу готвените от двете министерства промени, предаде репортер на Actualno.com.

„Този контрол, който се опитват да въведат с GPS системата, е абсолютна корупция и узаконяване на корупцията, освен това няма да изиграе контролираща роля“, категоричен е учредителят и говорител на Института по пътна безопасност Иво Танев. Най-притеснителното е, че увеличаването на часовете за практическо обучение се обвързва с прилагането на GPS контрол върху инструктора като за осъществяването на този контрол инструкторът и обучавания водач ще трябва да заплащат такса на частна фирма, заяви той и посочи, че вече Автомобилна администрация е възложила на фирма "Софйон" ЕООД да разработи концепция как да става това.

„Защо след като контролът на обучението е възложен на Автомобилната администрация, се прави опит част от него да се прехвърли като бизнес на частна фирма; при какви условия Автомобилната администрация е сключила договора с тази фирма за реализиране на въпросната идея и защо договорът е сключен, преди да се вземе окончателното решение за промените в учебната документация“, попита той и изнесе смущаващи данни за самата фирма. „Учредена е на 27 август 2018 г., което е по-малко от една година от датата на сключването на договора. Седалището и адресът ѝ е същият, на който се помещава ДАИ – Благоевград“, посочи Танев и добави, че до момента фирмата няма наети работници и не внася осигуровки, нямала и публично оповестени резултати за дейност в областта на пътната безопасност, обучението на водачите и в IT областта.

„Някой в държавната администрация реши да направи бизнес мероприятие“, коментира той и категорично заяви, че автоинструкотрите не са съгласни с действията, които планират двете министерства.

Ново поскъпване на шофьорските курсове - повече практика, по-малко теория

Повече практика, по-малко теория за бъдещите шофьори. Това предвиждат промени в правилата за шофьорските курсове, които разписа образов...

От Националния автоинструкторски институт възразиха на подписаната днес от образователния министър заповед практическите часове да се увеличат на 42, въпреки че 80% от експертите в работната група са били против. Промените, според тях са предложени от хора, които нямат представа за какво става въпрос. GPS системата регистрира само формата, но не и съдържанието на обучението, отбеляза председателят на Института, убеден, че подобна мярка не би могла да изиграе контролираща роля. „Такова чудо със селфита няма никъде“, възрази на идеята за GPS следене на обучението и Алекси Стратиев.

Единственият начин да се решат проблемите е не с вдигане на часовете, а като се промени изпитът – анонимен изпит – това е единственият начин да има коректен изпит, т.е. този, който изпитва, да не знае кого изпитва, категорични са автоинстуркторите.

Механичното вдигане на часовете не е случайно, смята Малинка Бондаренко от СБА и заподозря чиновниците в замисъла: „Хем организираме добър бизнес за някого, хем казваме на обществото – ето, стават тежки ПТП, затова ние правим това“ и изрази съмнения дали наистина промяната ще помогне. Обръщайки се към министъра на транспорта, тя настоя: „Вижте си изпита и спрете да повтаряте, че не ги учим добре! Ако не искате изпитът да бъде проба – грешка, прецизирайте го! Ние казваме: Може пък вие да сте виновни. Вижте си изпитващите, вижте си стандарта за изпита“.

Бондаренко даде и примери с европейски страни и изрази недоумение защо тук се въвеждат 42 часа практика като никъде няма полкова много и интерпретира позицията на държавните ни чиновници от двете министерства така: „Българи, вие сте по-тъпи от европейците, затова ще учите 42 часа; тъпи сте, затова ще ви следим как се учите, ще следим и преподавателите и вас….“. От СБА изтъкнаха и че сега могат да се взимат допълнителни часове практика при необходимост, както и че са склонни часовете за практическо обучение да бъдат увеличени на 36, но недоумяват защо на 42. Ето как Бондаренко си обяснява това решение на чиновниците: „Ние като вдигнем часовете, като вкараме GPS системата и стане по-скъп курса, вие ще си мълчите“ и веднага им даде отговора на СБА: „Но ние не искаме. Благодаря“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com