Автоматично зареждане на втората бюлетина, една разписка за двата избора

1976
Автоматично зареждане на втората бюлетина, една разписка за двата избора
Снимка: Getty Images/Guliver

Машинното гласуване на 14 ноември 2021 ще бъде предизвикателство за много от избирателите. Трети по ред вот в рамките на кратък период от време е вероятна причина сериозно проучване и анализ за причините за масовото неучастие на гражданите. Това заявяват от Обществения съвет към ЦИК, като предлагат няколко възможни решения:

- Един избирателен списък с две колони за подписи на гласувалите, по един за всеки от изборите;

- Гласуването да става само с една карта, която да зарежда първата бюлетина, с възможност за „не подкрепям никого” като форма да се гласува само в един от изборите.;

- Автоматично зареждане на втората бюлетина след първия избор прави гласуването по-интуитивно за избирателите,

- Една разписка и за двата избора спестява усилие на избирателите и намалява възможните грешки, важни при контролното преброяване. Ако все пак се реши отпечатване на две отделни разписки, да са с различна дължина, за видимо определяне в коя кутия да се пуснат;

„При последните избори е възможно много да са се отказали да гласуват поради неумение за боравене с машините. Възложено от ЦИК социологическо проучване на причините за неучастие би показало факторите и би насочило усилията на обществото към фокусирани и навременни решения.

За да се гарантира достъп до информация, достатъчно време преди деня на изборите, която детайлно онагледява всяка стъпка на избирателя, е необходима незабавна информационна кампания, в медиите и в преки контакти. Основното е избирателят да знае точно какво го очаква в секцията.

ЦИК ще купи още 1600 машини за гласуване за изборите на 14 ноември

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще купи допълнителни 1600 машини за гласуване за изборите на 14 ноември, предава БНР. Така вотът...

Разпространението на видео и друга информация в социалните мрежи е полезно, но аудиторията е възрастово и социално ограничена.

За значителна част от избирателите, осигуряване на физически контакт с устройствата за гласуване остава единствената форма, водеща до нужната увереност. Такава информационна кампания може да се съсредоточи на места и време на събиране на граждани с ограничен достъп до електронни услуги - пощенски станции по време на изплащане на пенсии, например.

Възможни са различни решения и е препоръчително решенията да са на база най-малко стъпки и технически пречки за да е облекчен избирателят

За повишаване на доверието в технологиите е важно да се знае какви са резултатите от проверките от предишните избори. Все още няма информация какво се е случило във Велико Търново преди изборите на 4 април, което доведе до спиране на гласуването и спекулации за надеждността на вота. Няма официална информация и от контролното броене на разписките от изборите на 11 юли от над 1300 секции.

Общественият съвет към ЦИК продължава активно да следи работата на ЦИК и другите институции с мандат по организиране и провеждане на изборите, и остава на разположение за сътрудничество за по-добра информираност на гражданите и по-активно участие в изборите“, посочват от Съвета в съобщение, цитирано от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com