БАБХ констатира 31 положителни проби за АЧС при диви свине през ноември

1581
БАБХ констатира 31 положителни проби за АЧС при диви свине през ноември

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи 31 положителни проби за Африканска чума по свинете (АЧС) при диви прасета в периода 01- 30.11.2020 г. В системата на БАБХ за контрол и изследване - Модул „Лов”, са въведени общо 3 479 проби за изпитване за вируса.

Положителни случаи са констатирани в областите: Ямбол – 19 случая; Хасково – 4; Видин – 3; Габрово – 2; Бургас, София-град и Стара Загора – по 1 случай.

Пробите за наличие на вируса на АЧС се изследват в лабораториите при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) - НРЛ „Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси”, ИРЛ Стара Загора и ИРЛ Велико Търново.

Месото от дивите свине задължително се изследва и за Трихинелоза. През месец ноември са констатирани 25 положителни проби от въведените 2 380. 61 проби са негодни за изследване, за което подателите им са уведомени чрез Модула. Агенцията апелира към ловците за повишено внимание при вземане на проби за Трихинелоза и напомня, че е количеството на материала и правилното му съхранение и транспортиране са от ключово значение за изпитването им.

България настоява ЕС да облекчи процедурите при борбата с АЧС

България настоява Европейският съюз да облекчи административните процедури при борбата с африканската чума по свинете. По време на вид...

БАБХ създаде и въведе в експлоатация Модул „Лов“ в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за наличието на АЧС. Данните за пробите се въвеждат от ловците в Модул „Лов“ в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него, чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.

Допълнително бе създадена възможност при недостатъчно количество материал за изпитване или негодна проба лабораторията да го отрази в Модула и подалият пробата да получи автоматично съобщение за това.

Модул „Лов” е създаден, за да подпомогне и облекчи работата при вземането, изпращането и изпитването на проби от диви свине за заболяванията Трихинелоза и Африканска чума по свинете. Използването на приложението предотвратява и често допускани грешки, дължащи се на неправилно или неточно попълнена на хартия информация. С въвеждането на Модула се улеснява и ускорява процесът на предаване и обработване на пробата, както и на получаване обратно на резултатите от изследванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com