Б.Димитров: Няма чужд учен, който да има съмнения, че Самуил е българин

42915
Б.Димитров: Няма чужд учен, който да има съмнения, че Самуил е българин
Снимка: БГНЕС

Скопие за пореден път се забърква в каша, която ще го отдалечи от Европейския съюз, каза историкът проф. Божидар Димитров по повод информацията, че Македония ще заснема филм за ослепените войници на цар Самуил, предаде Фокус.

„Подозирам, че българското правителство и български обществени организации, политически партии ще реагират на случая така, както стана с филма „Трето полувреме”, който обяви България за фашистка и нацистка държава. Предполагам, че този път скандалът ще бъде още по-голям, тъй като наистина допуснахме 11 хиляди евреи да бъдат изнесени към лагерите на смъртта. В случая със Самуил съвестта ни е кристално чиста. На наша страна е целият световен научен елит. Предполагам, че Скопие за пореден път се забърква в каша, която ще го отдалечи още повече от Европейския съюз”, каза проф. Божидар Димитров.

Либертас: Българите обявиха за филмов фалшификат лентата за цар Самуил

Българите обвиняват готвената екранизация на живота на цар Самуил за филмов фалшификат, коментира македонското електронно издание "Либе...

"Няма чуждестранен учен, включително и в Белград, който да има някакви съмнения относно българската народност на цар Самуил и българския характер на българската държава. Това е така, защото този период е много добре осветен, не само от византийски и български, но и от латински, арабски, арменски и дори сръбски източници. Във всеки един от тях се казва, че Самуил е син на един от онези областни управители, които отказват да се подчинят на Византия след падането на българската столица Преслав през 997 година, и продължават нивото на българското царство.

Като български цар се разглежда Самуил и във всички останали източници. За изненада дори на днешните македонци, за „македонец” се смята неговият главен противник Василий Втори. Той така и се титулува официално, преди да получи титлата Българоубиец - Василий Втори Македонец. Защо Македонец? Защото произхожда от областта между Одрин и Цариград (днес турска Тракия), която във Византийската империя е административна област (тема) с име, кой знае защо, Македония", допълни Димитров.

„Първата реакция, която предизвика у мен разказът на режисьора за сценария на филма, е единствено чувство на отвращение и презрение към поредната гигантска лъжа, замислена от Скопие”, каза проф. Божидар Димитров.

Скопие прави филм за Самуил - "цар на Светото македонско царство"

Ослепените войници на Самуил ще бъдат заснети на филм, пише македонският вестник ”Вечер”. „Аз Самуил Мокри, от плем...

„Във филма цар Самуил е представен като македонец, създал македонска държава, след като се вдигнал на въстание срещу българския цар и разрушил българското царство (точно така се изразява филмовият цар Самуил в една от речите си: „Сега, след като урнахме българското царство, да урнем и византийското…). Речите на Самуил, които самохвално цитира режисьорът, всъщност са си чиста измислица. Цар Самуил сякаш е знаел какво ще твърди Скопие в наши дни, та говори, че битката при Беласица ще бъде освен за македонското царство, за македонския народ и за „неговия език и култура”… Боже Господи!”, каза проф. Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com