Бедственото положение в Роман и Долна Митрополия е отменено

2241
Бедственото положение в Роман и Долна Митрополия е отменено
Снимка: БГНЕС

Отменено е частичното бедствено положение в община Роман и община Долна Митрополия, съобщи "Фокус".

Частичното бедствено положение бе обявено за град Роман и селата Средни рът, Караш и Хубавене на 29 юни. Заради проливните дъждове река Малък Искър излезе от коритото си и заля десетки къщи и земеделска земя. Жителите на засегнатия район бяха евакуирани. В Роман при токов удар загина 62-годишен мъж в опит да отводни мазето на къщата си.

Обстановката в наводнения квартал на Роман се нормализира

В наводнения квартал на Роман обстановката се нормализира. Отводнени са засегнатите имоти. Възстановено е електрозахранването и водосна...

Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия, каза пред "Фокус", че въпреки отмяната на частичното бедствено положение водата в най-засегнатото село Горна Митрополия не може да се оттече. "Става дума за високи подпочвени води, които още се намират в дворовете на хората. Вчера цял ден екипи на пожарната работиха, но след като изпомпят водата, тя отново излиза", обясни Цоновска и даде пример с мъж от селото, който 13 пъти е изпомпвал водата от мазето си.

Очаква се най-късно утре да бъде отменено частичното бедствено положение в община Садово, което остава в сила заради дейността на "Напоителни системи", каза заместник-кметът на Садово Петър Георгиев. По думите му обстановката в критичните точки на общината се нормализира, като към момента екипи на "Напоителни системи" работят по укрепване на предпазните съоръжения по дигата на река Марица край Садово. "Времето се оправи, дано да няма повече обилни валежи към Смолян и Чепеларе, защото проблемът с река Чая дойде оттам. При нас нямаше толкова силен и обилен дъжд", коментира Петър Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com