Бежанската криза у нас показва, че не сме готови за Шенген

20286
Бежанската криза у нас показва, че не сме готови за Шенген
Снимка: БГНЕС

Не е възможно българските институции да не са знаели, че ще възникне проблем с бежанците, заяви проф. Венелин Цачевски на кръглата маса „Бежански проблем-митове и реалност". 

"Според мен българските институции не са били изненадани от това, което се случва и са били разработени планове за действие, но както се случва обикновено, не са били достатъчни. Като страна и държавна политика не сме били достатъчно подготвени. Намираме в една ситуация, която е нова за нас и трябва да се учим как да се справяме с нея", коментира Цачевски, който е бивш посалник във Финландия и Естония. 

Бареков начело на похода "Чисти ръце"

За поредна неделя хиляди граждани тръгнаха на поход "Чисти ръце". Шествието започна от Моста на въздишките с химна на България. То ще с...

Според него броят на сирийски бежанци на наша територия са над 10 000, а останалите са от друга националност. В Турция броят им е около 70 000. Макр да си сътрудничи, ефективно с Турция, България трябва да е по-активна в ефективната политика за сътрудничеството с другите страни. 

"Сами показахме, че с тази си неподготвеност относно кризата, не сме готови за Шенген. Това безпроблемно влизане на хора през нашата граница показа, че не сме готови за шенгенското пространство. Бяха отпуснати много средства за подготвянето ни, но ние показахме, че имаме големи пропуски в охраната на границата ни. Защитата на нашия суверенитет, на нашата граница е отговорност на българските институции", допълни Цачевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com