Без цаца и скумрия на морето

7537
Без цаца и скумрия на морето

Езерната цаца е на изчезване, както и черноморската скумрия. 6 пъти спрямо 60-те години на миналия век са намалели кефаловите риби - морски кефал и илария, би тревога Радослава Бекова, ихтиолог във варненския аквариум в международния ден на биологичното разнообразие, обявен от ООН на 22 май, предаде Стандарт Нюз.

Той се отбелязва от 1993 година насам от 193 правителства и общности. Специално 2012 година е година за опазване на морското разнообразие. Езерната цаца вече е рядко срещана и то само край Шабла и Дуранкулак. Топят се запасите на трицона, количествено занижена е акулата. Предстои изследване на запасите на калкан, цаца, хамсия и сафрид в Черно море, които през последните години са с негативни промени.

Рибар улови 617-килограмова есетра

Есетрова риба, тежаща повече от половин тон, беше уловена от изумен рибар в Североизточен Китай. 617-килограмовата калуга била уловена...

Сега стартира проект за преброяване на приоритетните видове риба за биоразнообразието по цялата акватория на страната, който е в размер на 9,7 милиона лева. Голяма част от средствата са заделени за преброяване на делфините.

Според проучване със снимки по въздух и вода, направени в Грузия, Руси и Украйна максималният брой на умните морски бозайници в Черно море стига 150 000 броя, съобщи Константин Михайлов, шеф на сектор "Ихтиология" в аквариума. Неумишлено те се унищожават от рибарите чрез калканските мрежи, които само по нашето крайбрежие стигат 1000 километра и опасват като стена през морето. Делфините се оплитат в тях и се давят.

Намират ги с изрязани перки, опашки, с прободни рани. За последната година от 2010 до 2011 морето е изхвърлило 47 мъртви делфини. Има само един случай на изрязано филе. Средно голям бозайник дава рандеман само от 4 кг филе, останалото е сланина. Забраната за улов на делфини у нас е от 60-те години, но в съседна Турция влиза в сила от 1983. Затова още стърчат комините на фабриките, където са преработвали делфиновата мас за козметика, а месото отивало за кръчмите.

Втори мъртъв делфин от началото на месеца е намерен на плажа на варненския квартал Аспарухово. В първите дни на май беше открит трупа на бебе делфин.

Рибари протестират срещу безумни наредби

Протест заради определени размери на мрежите за улов готвят рибари от Силистра и селата по поречието на Дунав. Техен представител пояс...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com