Без ДДС ще има по-евтин хляб - ярък контраст в позиции на бранша дали ще стане

6852
Без ДДС ще има по-евтин хляб - ярък контраст в позиции на бранша дали ще стане
Снимка: iStock

Махането на ДДС ще помогне за поевтиняването на хляба категорично - това са 20%. Така излезе по думите на председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева пред БНТ. Но малко по-късно в разговора тя каза следното: "В повечето случаи търговецът сам решава каква надценка да сложи на цената на хляба. Няма дефиниция "нормална надценка" – тя варира от 10 до 50%".

Припомняме, че хлябът не е стока на регулиран пазар. С други думи, това значи, че сваляне на ДДС е косвена мярка - тя подобрява условията стоката да поевтинее, но не го прави задължително, защото не държавата казва каква е себестойността. Отделно, хубав пример с ДДС е положението с цените в ресторантите и на книгите например - при тях ставката падна до 9%, но никой не говори за по-ниски цени.

Страната няма да остане без хляб, смята земеделският министър

Не е реална опасността цели региони в страната да останат без хляб, предава БНР. Това заяви край Лясковец министърът на земеделието Ива...

Гледната точка на Кукушева

Общо взето хлябът не е поскъпнал в последните 6 месеца с повече от 45 до 50%. Цената за електроенергията поскъпна 5 пъти, цената на газа също толкова, цената на дизела поскъпна 100 пъти. Суровините за хляба също много поскъпнаха от 80 до 100%, обобщи Кукушева.

Цената на тон пшеница около 350 лева за миналата година, а в момента е 750 лева. Продължаваме да имаме достатъчно зърнени запаси, увери Кукушева и добави, че има неограничен износ след осигуряване на продоволствената сигурност за България. 

В момента себестойността на пшеницата е пораснала с 50%. Очакваме реколта с много по-висока цена, спрямо миналогодишната. Спекула в цената на хляба няма, изтъкна Кукушева и допълни, че с увеличението на производствените разходи няма как цената на хляба да се задържи една и съща дълго време.

Кукушева не знае каква ще е компенсацията за хлебопроизводителите за тока, като не знаят и каква ще е цената на газа, работят абсолютно на тъмно. Тя настоя за пълно отпадане на цената на хляба и диференцирано ДДС за останалите храни. Ако отпадне 20% ДДС на хляба, означава автоматично ще намалее цената на хляба с 20%. На два лева 20% са 40 стотинки, а на 2.50 лв. са 50 стотинки, изчисли Кукушева. 

Обсъждат 0% ДДС за производителите на хляб

0% ДДС за производство на хляб, компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа. Тези мерки за спасяване на хле...

Кукушева посочи, че са преувеличени твърденията за фалити на хлебопроизводителите. Няма таван, до който може да стигне цената на хляба, призна Кукушева. 

Тя не може да потвърди информацията, че цената на хляба до края на годината може да стигне 5 лева. Не по-малко от 1 500 лева е заплатата за хлебопроизводителите, но трудно се намират хора да работят в тази сфера, по думите ѝ. 

ОЩЕ: Спирането на руския газ засега не е основание за поскъпване на хляба

Друг глас на бранша - без ДДС има помощ, не по-ниска цена

Производителите на хляб също взеха думата. Намаляването на ДДС на хляба би помогнало за задържането на цената на хляба, а за сваляне на цената е много трудно да се говори на този етап. Ние не знаем каква ще е цената на новата реколта на зърното и брашното с каква стойност ще дойде наесен, заяви производителят на хляб от Пловдив Нестор Куцев пред Националната телевизия. 

Президентът иска по-евтин хляб през ДДС, Асен Василев казва "не"

Президентът Румен Радев призова днес в Добрич за диференцирана ставка от 9% ДДС върху хляба. Индиректно, в отговор на журналистически в...

Всяко нещо, което спомага за задържането на цената е добре дошло, приветства производителят. 

Между 10-60% е увеличението на различни суровини в състава на хляба, които са ценообразуващи и влияят сериозно върху цената на хляба. Различните производители действат по-различен начин, но специално Нестор Куцев не намалява грамажа на хляба. 

Трябва да падне цената на тока, на хлебните суровини, за да падне и цената на хляба. ДДС-то би помогнало със сигурност, но ако останат суровините на настоящите цени, вероятно би спомогнало и за намаляване на самата цена, но ако продължи всичко да расте, настоящите цени на хляба ще се покачи нагоре, посочи Куцев. 

Той посочи, че между 20-40% е увеличението на цената за един хляб.

ОЩЕ: Кукушева: Хлябът ще поскъпне

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com