Битката за "Пирин": Протести в 10 града заради потенциалното застрояване

5486
Битката за "Пирин": Протести в 10 града заради потенциалното застрояване
Снимка: БГНЕС

Природозащитници отново излязоха на граждански протест. Недоволството им е заради решението на правителството от края на миналата година, позволяващо "потенциално осъществима дейност" по отношение на "строителство, ремонт и реконструкция" в шест зони на Национален парк "Пирин" (по таблица 32 от Плана за управление на парка - зона за опазване на горските екосистеми и отдих плюс зона за туризъм). С решението зоната за опазване на горските екосистеми и отдих стана 45,2% от общата площ на парка! С друго решение на правителството от същото заседание в края на миналата година на практика се даде зелена светлина на строителство на втори кабинков лифт в "Пирин".

Демонстрации имаше в 10 български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

Кметът на Банско подкрепи Димов - отдавна искал забрана на автомобилите в "Пирин"

Кметът на Банско Георги Икономов обяви в съобщение до медиите, че е доволен от заявената позиция на екоминистъра Нено Димов от вчера, с...

Най-масов е протестът в София, където участниците настояха да бъде спряно строителството в "Пирин". Начело на шествието беше надпис: „Пирин е в беда, спасете го сега”.

 

Демонстрантите скандираха „Мафия” и „Оставка”. Има и плакати с надписи: „Не даваме вековните пирински гори на олигарсите” и „Искаме законност, Банско е балон”. Протестиращите настояват за оставката на екоминистъра и да се спазват законите в страната.

В Пловдив стотици се събраха пред общината.

Димов се заел с изтичащия план за "Пирин", защото кметът на Банско го помолил

Кметът на Банско Георги Икономов е помолил министъра на околната среда и водите Нено Димов да завърши процедурата по частичното изменен...

Във Варна повече от 150 души се събраха пред сградата на общината. Те издигнаха плакати „Пирин е на всички” и „Нашето богатство е Пирин”.

Според защитниците на Пирин правителството е погазило над 1000 писмени становища и над 100 хиляди писма от граждани от цял свят в защита на Националния парк.

Протестът в София. Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

На контрапротест в Симитли пък излязоха подкрепящите новата въжена линия в курорта. Контрапротест организираха и в Поморие.

Протести в 10 града в четвъртък заради решението за „Пирин”

На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителс...

 

Протестът във Варна. Снимка: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com