Бивши военни са готови да охраняват границата като доброволни отряди

2416
Бивши военни са готови да охраняват границата като доброволни отряди
Снимка: БГНЕС

Инструкциите на МВР за пограничните райони можеха да се дадат по-рано. Те не са нещо ново, сега измислено. Това са добре забравени стари неща.

Така коментира пред БНР Георги Еленков от Общинския съвет в Свиленград подготвените от МВР препоръки и инструкции към жителите на пограничните райони как да действат, когато срещнат мигранти.

Хазартният бизнес в Свиленград се разраства

Български бизнесмени искат да инвестират в хазартния бизнес в Свиленград. От известно време столични предприемачи обмислят в гранични...

"Когато препоръките бъдат получени, ще се съберат кметовете на пограничните населени места и ще им се разясни какво да кажат на местното население. Въпросът е колко жители са останали там, на каква възраст са и доколко ще бъдат ефикасни при охраната на границата", каза още Еленков. Той даде пример, че само в повечето погранични села с Турция нямат повече от 100 жители.

Според Георги Еленков за новите препоръки на МВР явно са извадени старите планове за охрана на държавната граница, тъй като там е записана забрана да не се пребивава до 300 метра от линията на границата под какъвто и да е предлог.

Припомняме, че по думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова тази седмица Министерството на вътрешните работи е дало "указания, които са към местните власти към населението как се действа в случаи, когато установят присъствието на хора, които те не познават".

Общинският съветник от Свиленград подчерта, че хората са готови да охраняват границата си и да помагат на органите на МВР. Той обясни, че мъжете от Свиленград, работили преди това в Гранични войски или в армията, са си направили сдружение, което наброява повече от 100 души. По думите му те могат ефективно да бъдат използвани в охраната на границата като доброволни отряди. Еленков каза, че подобно сдружение има и на национално ниво, където членуват повече от 6 000 души.

Ненчев: Допълнителните военни на границата са за превенция

Допълнителните 300 военни, които се изпращат на границата са превантивна мярка. Това обясни министърът на отбраната Николай Ненчев пред...

Според общинския съветник обаче не е нормално да се извършват арести, по начина, по който това беше показано на клипове, така не се помага на Гранична полиция.

"Местните жители са свикнали да бъдат проверявани техните документи, да бъдат питани къде отиват. Това е добре, че се въвежда, защото по този начин ще бъде контролирано движението на хора в пограничните райони", обясни Георги Еленков.

По думите му по този начин може да се ограничи достъпа на трафиканти. Еленков каза, че със затоплянето на времето се очаква по-засилен поток мигранти както от гръцката страна, така и от посока Турция.

Общинският съветник не изключи възможността и при нас да има масово нахлуване на мигранти, така както това се случи на гръцко-македонската граница.

Кънев за хайките по границата: Има риск европейската граница да се премести по Дунава

Европейските граници се охраняват от въоръжени, униформени държавни служители. Охраната по границата ни е страшно важна и за нас, и за ...

"Абсолютно е възможно. Ако погледнете Истанбул, който е на 300 километра от Свиленград, едно придвижване на такива незаконно преминаващи границата лица от Истанбул до Одрин става за 2 часа и половина. После от Одрин, покрай Марица съвсем нормално тези лица могат да преминат на българска територия. В един участък България, Гърция и Турция имат обща граница, т.е. получава се един триъгълник. Оттам влизат в Гърция и после в България. Това е в района на село Генералово и село Мезек. Съвсем възможно е групите и лицата да се увеличат, тъй като мигрантите, идвайки в Истанбул, знаят, че не могат да продължат към македонската граница, защото знаят, че Балканският път е затворен", смята Георги Еленков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com