X
 
 

Близо 40 часа под земята, стачката на миньорите в рудник "Бабино" продължава

832 1
Близо 40 часа под земята, стачката на миньорите в рудник "Бабино" продължава
Снимка: БГНЕС
Стачката в рудник "Бабино" на мини Бобов дол продължава. Миньорите остават повече от 34 часа под земята и не приемат отстъпките на ръководството.

На обширна пресконференция само за медиите управителят на „Въгледобив – Бобов дол” Красимир Чаврагански каза, че въпреки противоречивите искания на стачкуващите под земята и на портала на рудник „Бабино” вече е превел ваучерите за храна за месец март в размер на 100 лв., информира БГНЕС.

Инспекцията по труда е задължила Ковачки да изплати заплатите на миньорите от "Бабино"

Инспекцията по труда е задължила работодателя да изплати пълните възнаграждения на миньорите от мина "Бабино". Това съобщиха от Изпълни...

Преведени са 62 359 лева, но са последвали нови искания. Протестиращите искат да им бъдат изплатени незабавно заплатите за месец август.

„Ние си имаме изисквания, заложеният за месец август добив от двата фронта трябва да бъдат 18 хиляди тона въглища, а реализацията е 3270 тона”, обясни Чаврагански. Според него от 736 работници от наличния състав, 272 не са били на работа през този месец – представили са болнични листове. „Към днешна дата добивът в рудник „Бабино” е нерентабилен, от месец юни производството тръгна стремглаво надолу. Сезирал съм министър Москов, тъй като според нас болничните листове са фалшиви, тъй като според болшинството от тях работниците са с психични заболявания. По принцип през предходните месеци сме регистрирали към 60 хиляди лева приходи, при разходи 1,2 милиона лева няма как да стане”, обясни Чаврагански.

Въпреки това и загубите управителят каза, че е готов да изплати пълния размер на възнагражденията за месец август. Условието на ръководството обаче е намиращите се вече 34 часа под земята да излязат.

В 17.00 часа протестиращите на портала на рудник „Бабино” получиха обаждане от колегите им под земята, които са долу от 8.00 часа вчера, които казаха, че не приемат исканията на ръководството. Стачката продължава. Миньорите остават под земята.

Ковачки се е съгласил на отстъпки пред миньорите от рудник "Бабино"

Собственикът на "Мини Бобов дол" Христо Ковачки се е съгласил на отстъпки пред миньорите от рудник "Бабино". От ръководството на "Въг...

Към 17.15 часа Чаврагански най-сетне намери смелост да се изправи пред работниците, събрали се на портала и сведе до знанието им казаното пред репортерите на пресконференцията по-рано. Работниците го посрещнаха с възгласи „у-у-уу”, но след това го изслушаха и поспориха относно доводите му за нерентабилния добив в рудника.

„120 човека са вътре, а вие тук говорите глупости”, казаха протестиращите и се зарекоха да направят блокада на бариерата и да не допускат никого.

Actualno.com припомня, че по-рано днес стана ясно, че Инспекцията по труда е задължила работодателя да изплати пълните възнаграждения на миньорите от мина "Бабино". Работодател на протестиращите е свързаното с Христо Ковачки дружество "Бобов дол - въгледобив". Вчера, 11.10.2016 г., работещите първа смяна отказаха да напуснат мината в знак на протест срещу забавени и намалени възнаграждения.

Actualno.com

Етикети: