Блокираха пътя Русе-София за час заради спрян строеж на канализация

19590
Блокираха пътя Русе-София за час заради спрян строеж на канализация
Снимка: БГНЕС

Над 200 души от Средна кула и Долапите излязоха на гражданско неподчинение, тъй като екоминистерството спря проекта за изграждане на канализация в двата квартала, който чакат вече 40 години и търпението им вече е на изчерпване.

Жителите на два русенски квартала блокираха за близо час пътя Русе-София.

Започна подмяна на ВиК мрежата по бул. "Цар Освободител"

Подмяна на ВиК мрежата по бул. "Цар Освободител" във Варна започна днес (17 февруари), съобщават от Варненска община. Обновяването на ...

Причината за протеста е писмо от Министерството на околната среда и водите, което е пристигнало вчера в общината. С него те информират местната власт, че няма възможност да се заделят средства за реализация на проекта, спечелен от Общината, на стойност 30 млн.лв. В същото време хората се оплакват, че в дворовете им вече няма място за нови септични ями, а старите изкопи са подкопали основите на къщите. Стените се напукват и разцепват, а застрахователите не желаят да застраховат проблемните имоти. Затова накрая днешното събрание на стадиона в Долапите прерасна спонтанно в протест, макар и без да има разрешение.

"Гражданите са изнервени до максимална степен, тъй като не е нормално в домовете им просто вече няма място за септични ями и това създава също опасности за самите постройки, лятото там има условия и за епидемии. Разбирам тяхната болка и огорчение, защото ние в продължение на месеци, на година, имахме уверението на предишното правителство и на това че този проект ще се случи", заяви кметът на Русе Пламен Стоилов.

Той обясни още, че има избран изпълнител и фирма за осъществяване на строителен надзор. Налице е и график за изпълнение, който може да се спази при отпускане на пари и да приключи до края на 2014г.

Кметът заедно с областния управител и местните депутати ще продължат да настояват за финансиране на проекта. Жителите на Средна кула и Долапите започнаха подписка до МОСВ с надеждата, че няма да им се наложи да излязат на протест и в София.

Стартира последният етап от канализацията на Виница

Кметът даде старт на последния етап от канализацията на Виница, съобщи Община Варна. Проект за над половин милион лева за завършване н...

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество