БНТ и СЕМ отказват да реагират за снимката на Петков и Бориславова. АЕЖ: Дължите обяснение

1895
БНТ и СЕМ отказват да реагират за снимката на Петков и Бориславова. АЕЖ: Дължите обяснение
Снимка: БГНЕС

"Почти ултимативно ни беше поставен въпрос - дали СЕМ няма да вземе отношение и да наложи санкция заради снимка на сайта на БНТ, на която изглежда, че началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова държи ръката на бившия премиер Кирил Петков. Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището "бухалка"".

Това каза пред БНР председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова и допълни, че особеност на демокрацията е това, че нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно.

"Притеснява ме умният начин да се държат хората пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от допустими мнения и да се разшири широко обсъждане вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората измамното чувство, че имат свобода на мисленето. Като през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането".

Момчилова допълни, че не трябва да се проявяват подозрителност, мнителност или параноя, когато се касае за информационно съдържание, а в него регулаторът трябва да се меси възможно най-малко, дори при обществените медии. 

"Старите практики на СЕМ не са на дневен ред. Не се упражняват дисциплини като достигане до съглашателство на някаква цена, да се прави избор само за да мине ангажиментът. Непроизвеждайки избор за генерален директор на БНТ показахме, че нямаме намерение да избираме по-малко зло".

В рамките на предизборната кампания ще продължат да се роят нелинейни медии, подкасти, блогове и влогове за политическа реклама, посочи Соня Момчилова и подчерта, че при тях СЕМ няма право да се меси съгласно Закона за радио и телевизия.

Припомняме, че в деня на клетвата на новия служебен кабинет една заблуждаваща снимка, дело на фоторепортера на БНТ Десислава Кулелиева, взриви само за един час социалните мрежи. На кадъра се вижда как бившият вече премиер Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова напускат Министерския съвет. Един минимален допир на ръцете им обаче бе разтълкуван от стотици потребители като хващане за ръце. 

Поводът за пасивността на СЕМ и множеството обществени реакции предизвика и позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). В нея те посочват, че тъй като снимката, публикувана от БНТ, е използвана за дезинформация в навечерието на предизборна кампания, "би било логично обществената телевизия да даде подробно обяснение и да обясни по какъв начин е бил избран точно този кадър, след като по думите на авторката, той е различен от всички останали. Важно е БНТ да разсее съмненията, че вместо да информира обективно, може да бъде използвана за манипулиране на общественото мнение в полза на определени политически кръгове".

Малко по-късно от СЕМ публикуваха прессъобщение, в което отправиха призив към БНТ. "По повод реакциите и медийния отзвук, свързани със снимка, публикувана от БНТ, Съветът за електронни медии призовава Българската национална телевизия да отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия и да не допуска подвеждаща информация в редакционното си съдържание. Съветът ще следи за обективността и коректното отразяване на събитията от страна на обществения доставчик", пише в съобщението на медийния регулатор. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com