Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боян Петров: Докато не ги изкача тези осемхилядници, няма да ми се успокои душата

18 май 2018, 08:55 часа • 11663 прочитания

Докато не ги изкача тези осемхилядници, няма да ми се успокои душата. Това е основната реплика във филма за Боян Петров, който режисьорът Поли Генчева снимаше за големия ни алпинист. Разбира се, тя е изречена от самия Боян. Генчева беше с Петров на последната му експедиция - на Шиша Пангма, заедно с оператора Красимир Андонов, като снимаше филма си и през призмата на изкачването на Шиша Пангма.

В още суровите кадри от филма Боян споделя, че има определен феномен – колкото повече осемхилядници качваш, толкова повече пада желанието да качваш. Статистиката го сочи – има хора с 10-12 осемхилядници (бел. ред. – т.нар. хималайска корона се състои от 14 върха над 8000 метра), споделя Боян и добавя – уж като остаряваш, животът трябва да е по-лесен, защото си научен, а на мен ми става по-трудно, може би е знак.

Всеки ден започваше с надежда, правихме усилия да го намерим, и към 4-5 часа денят приключваше с униние, защото го няма напредъкът, на който се надявахме, коментира Генчева пред Нова телевизия как са вървели дните след изчезването на Петров.

Боян е един изключителен човек – той знаеше какво прави и докъде са рисковете. Може би затова нещата, които се случиха, са шокиращи, каза операторът Красимир Андонов. Многократно го питах къде е границата и той всеки път знаеше кога да се върне назад, добави Генчева относно отношението на големия ни алпинист към планината.

Боян живееш на максимум – всяка една минута от неговото време беше разпределена, категоричен е Андонов. На всяко едно нещо отделяше времето, което смяташе, че заслужава, добави той.

Относно спасителната операция, Генчева беше категорична – Боян е успял да обедини толкова хора и бюрокрацията на три държави, за да бъде факт операцията. Мисля си, че такива като Боян не трябва да бъдат намирани, а да живеят вечно – като легенда, заяви режисьорката.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес