Божидар Димитров с предложение базиликата в Плиска да стане действащ храм

8226
Божидар Димитров с предложение базиликата в Плиска да стане действащ храм

Директорът на Националния исторически музей /НИМ/ проф. Божидар Димитров възнамерява да предложи на правителството Голямата базилика в Плиска да не бъде музей, а да бъде предаден на Българската православна църква като действащ храм.

След като развалините на храма бяха осветени от патриарх Неофит, от 2 май т. г. там вече се извършват т.н. свети тайнства – бракове, кръщенета и др., съобщиха от НИМ.

Божидар Димитров поправя Wikipedia - базиликата в Плиска била най-голямата в света

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е изпратил писмо до Wikipedia, в което настоява за поправка в текста...

Оттам допълниха, че ако времето не попречи с дъждове, снегове, мраз, най-големият християнски храм в Европа ще бъде готов за „експлоатация” след не повече от година.

Според НИМ храмът трябва да бъде осветен с името „Свети цар Борис-Михаил Български” – на името на човека и светеца, утвърдил през 865 г. християнството за официална държавна религия на България и на българския народ.

Някои авторитетни учени смятат, че Голямата базилика трябва да бъде осветена с името „Света София”. Според тях всички катедрални църкви в християнския свят носят това име – в Константинопол, Сердика-Средец, Киев, Несебър, Охрид.

Проф. Божидар Димитров не е съгласен с това виждане, посочиха от историческия музей. Значима част от катедралните храмове наистина носят името „Св. София”, но други - не.

Държавата даде на община Пловдив Голямата базилика

Правителството предостави на Община Пловдив за управление за срок от 10 години археологическия комплекс "Голяма раннохристиянска еписко...

След като бъде възстановена, Голямата базилика, особено след превръщането й в действащ храм, ще стане най-голямата църква в България със своите 102.50 м дължина. За сравнение, храмът „Александър Невски” е дълъг 75.50 м. "Редно е най-големият български християнски храм да носи името на български светец, а не на руски, гръцки, еврейски и пр.", отбелязаха от НИМ.

„Като му дойде времето ще обявим референдум за името на храма в електронното пространство. И каквото кажат православните християни, така ще бъде", коментира проф. Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com