Бокова: За цивилизоваността на една нация се съди по богатството на нейната култура

5379
Бокова: За цивилизоваността на една нация се съди по богатството на нейната култура
Снимка: БГНЕС

Като се обръщам към 70-годишнината на ЮНЕСКО, едва ли има по-добър начин да потвърдим нашия ангажимент за популяризиране на живото нематериално културно наследство. За цивилизоваността на една нация се съди не само по степента на икономическото развитие, но и по богатството на нейната култура. Това заяви генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на международен форум по случай честванията на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО, предаде БГНЕС. 

Живото културно наследство, е израз на нашето разбиране за света и начина, по който формираме нашата духовност и бит, заяви Бокова. По думите й нематериалното културно наследство е това, което определя идентичността ни и ни крепи в променящия се свят. Културата трябва да бъде част от този нов дневен ред, особено днес във време на конфликти и разделение културата, образованието и науката са “меката сила”, с която може да се пребори омразата и разрушението, каза Ирина Бокова. 

Ирина Бокова: Войната на Франция е война за опазване на ценности

След приключване на сесията и въпреки многобройните си ангажименти генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова намери няколко минути, п...

Боил Банов, зам.-министър на културата посочи, че на свое заседание в Намибия, експертите от ЮНЕСКО са включили в представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството празника “Сурва”, както и традицията за изработка на Чипровските килими. В рамките на форума беше даден и официалният сертификат за това на кмета на гр. Чипровци. 

Нематериалното наследство е духовен израз на култури и притежава изключително достойнство, защото чрез него се осъществява приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на човечеството, заяви Банов. 

Постигането на мир изисква познаване на народите, за да се научим да живеем заедно, каза от своя страна Румен Александров, зам.-министър на външните работи. Според него това означава да се изгражда култура на мир и толерантност. 

След Париж и властващия екстремизъм, можем твърдо да заявим, че съществен елемент в социалната интеграция и устойчивото развитие е запазването и пресъздаването на материалното и нематериалното културно наследство, смята Александров. Според него културата във всичките й форми определя нашата идентичност и спомага за взаимното опознаване и постигане на общи ценности. 

Форумът на ЮНЕСКО в Париж е знак за подкрепа на Франция, заяви Бокова

Провеждащият се въпреки тероризма лидерски форум на ЮНЕСКО е знак на подкрепа за Франция и за мисията на организацията на ООН да изгр...

В рамките на форума бяха раздадени и награди на децата, победители в националния конкурс “Опознай и сподели живото наследство на България” и “Културното и природно наследство на България - да помислим за нашето утре”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество