Борисов поиска случая с ген. Димитър Шивиков да се изясни

14375
Борисов поиска случая с ген. Димитър Шивиков да се изясни
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска случая с ген. Димитър Шивиков, командир от 61-ва Стрямска бригада – Карлово, и подадената му оставка да се изясни. Това стана ясно от правителствената стенограма от днешното заседание на Министерски съвет.

По време на заседанието премиерът се обърна към министърът на отбраната Николай Ненчев: „С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан”.

Обвиненият в злоупотреба генерал от Карлово подава оставка

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков се очаква днес да подаде рапорт за напуска...

„Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят”, обясни Борисов.

„Така че аз моля господин министърът да направи всичко необходимо. Разбира се, не можем да с месим на съдебната власт, но каквото може. Не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва. Още повече, ако за друго министерство бих си го представил, за военното министерство, където йерархията е вертикална, не ми се вижда правилно. И с президентът, разговаряхме по тази тема с него, е разтревожен”, допълва министър-председателят.

Борисов уточни, че министърът на отбраната ще получи максимум съдействие парламентарна група на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com