Борисов: Терористът е дошъл от Шенген и е нямало как да бъде спрян

8554
Борисов: Терористът е дошъл от Шенген и е нямало как да бъде спрян

Към момента нямаме доказателства за извършителя на атентата в Бургас. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма в Министерски съвет, предаде „Фокус”.

Премиерът потвърди, че до момента няма данни зад атентата на летище Сарафово, при който бяха убити петима граждани на Израел и един българин, да стои Хизбула или Ливан.

Поднесоха венци на мястото на атентата

Министърът на туризма на Израел Стас Мисежников поднесе венец на мястото на кървавия атентат, при който бяха убити петима граждани на ...

Борисов призова за търпение, защото най-добрите в тази сфера по света работят по темата. По думите му - тези, които бързат да говорят след атентата, че България не е надеждна граница за Шенген, може да се окаже, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България. Терористът е дошъл от страна, която е в Шенген и е кацнал със самолет в България.

България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви премиерът. Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго, каза той.

Към днешна дата – това е вражда, която съществува отдавна, ние в тази вражда не се месим, много сме уязвими. Отвсякъде може да се влезе в България – като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този бюджет – многомилиарден, заяви премиерът. По думите му – не бихме искали да харчим милиарди за предотвратяване на такива инциденти.

Борисов заяви, че атентатът – по начина, по който е извършен, няма как да бъде спрян. Няма организация в света, която – всеки, който се появи, да му тарашиш багажа, заяви премиерът. Според него – и в Министерски съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки, а особено на място, където „всички са по джапанки”.

Експерти: Атентаторът само отклонявал вниманието, МВР може и нарочно да подава грешна информация

Шест дни след атентата продължават догадките за самоличността на атентатора, взривил автобуса на летище Бургас, броя организатори на ...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com