Борисов за уволнението на Тодорова: Провокация

6474
Борисов за уволнението на Тодорова: Провокация

Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която днес бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Това заяви пред Фокус премиерът Бойко Борисов на въпрос за днешното решение на ВСС за уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

ВСС уволни съдия Мирослава Тодорова

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова, предаде репортер на БГНЕС. 19 членове на ВСС са гласували за ув...

„Това е провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина по който се реформира съдебната система” – допълни министър-председателят.

По-рано днес Европейската комисия отказа да се ангажира с позиция за уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова с обяснението, че не се занимава с индивидуални случаи. Като подчерта, че не коментира отделния случай, а темата по принцип, говорителят на комисията Марк Грей заяви пред БНР, че независимостта на съдиите и по обширният проблем - за дисциплинарните процедури и за това как те се използват и прилагат, са били сред темите, които са били разглеждани по време на експертните мисии в България в последните месеци в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Очевидно дисциплинарните мерки, ролята на Висшия съдебен съвет и процесът по обжалване пред Върховния административен съд също имат отношение тук.

Марк Грей добави, че независимостта на съдебната система е същностен въпрос и комисията постоянно подчертава неговата важност.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com