Братът на загиналата в "Ечемишка" жена: Полицай е казвал на АПИ за проблема

3275
Братът на загиналата в "Ечемишка" жена: Полицай е казвал на АПИ за проблема

Полицай е казал на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че има висящи лампи в тунел "Ечемишка", но от там му отвърнали в стил "ти какво разбираш". Това стана ясно от думите на шофьора, върху чиято кола падна бетонен блок с лампа през почивните дни. При инцидента загина сестрата на шофьора, която беше премазана от падналата отломка.

Ще искаме оставката на тези хора, които са съпричастни за трагедията. За съжаление няма законово изискване институциите като АПИ да носят отговорност така, както искат отговорност от шофьорите на пътя. Това заяви председателят на Съюза по автомото подготовка Йонко Иванов пред Нова телевизия.

Тунелът "Ечемишка" не е ремонтиран, откакто е пуснат в експлоатация през 1985 г.

Недопустимо е да преминава движение при неосигурена безопасност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас...

По думите на Иванов по закон по отношение на тунелите, освен всичко друго, се прави оценка на риска от независимо звено на всеки пет години. В този протокол трябва да е записано какво е състоянието на тунел "Ечемишка", убеден е председателят на Съюза по автомото подготовка и попита защо като са се правили виадуктите на АМ "Хемус" не са се ремонтирали и тунелите. Този, който не се е подписал, да се появи пред обществото.

Според инж. Ясен Ишев проблемите на нашите стари тунели идват от това, че са проектирани без необходимата хидроизолация. Липсата на хидроизолация води до повече течове, замръзване, усилена корозия. Наистина е трябвало по-рано да се направят необходимите действия, за да не се стига до инцидента, смята той.

До каква степен реално са изпълнени предписанията по ремонта на тунела - това е големият въпрос. Много зачестиха такива случаи, което поставя проблема на системно ниво, допълни още той за bTV .

В момента се мисли и за следното нещо – въведоха се големи глоби и наказания за водачите на превозните средства, но не е ясно кой понася отговорността към недоброто изпълнение на такива инфраструктурни транспортни съоръжения. Вижда се, че цял конструктивен елемент се е срутил, което говори – предписанията не са изпълнени. Винаги при описанията има два елемента – за неотложни мерки за незабавно изпълнение и такива, които може да бъдат отложени, обясни от своя страна инж. Иван Каралеев.

Герджиков разпореди изясняването на обстоятелствата, довели до трагедията в тунел "Ечемишка"

Министър-председателят Огнян Герджиков разговаря с министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов по повод траг...

Ако е правена тази проверка професионално и са разгледани техническите изисквания във всички случаи, предполагам, че е обърнато внимание на тези конструкции. Защото тази конструкция е изключително масивна може би е обърнато внимание на нейното състояние, каза Каралеев.

Статистика

Над 1000 катастрофи, 40 загинали и над 1000 ранени – това е статистиката от деветте най-опасни пътни участъци в България. Един от тези участъци е АМ „Хемус” – в две отсечки. Първата отсечка е до Ябланица – за девет месеца през 2016 година са станали 265 катастрофи, за щастие загинали няма, но има 19 ранени. Друг много опасен участък е Русе – Бяла, където за първите девет месеца на миналата година има 246 катастрофи, със 7 загинали. Опасен участък е и Варна – Бургас, където има 106 катастрофи и 6 загинали за първите девет месеца на годината. Опасни участъци са още Стара Загора – Казанлък, както и пловдивското село Труд, откъдето е излазът за АМ „Тракия”. Симитли – Кресна т.е. Кресненското дефиле също е много опасен участък, с 60 катастрофи за девет месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com