Британските служби ще проверяват с Новичок ли е тровен Гебрев

2334
Британските служби ще проверяват с Новичок ли е тровен Гебрев
Снимка: БГНЕС

Европейската заповед за разследване, която България е изпратила на Великобритания по случая "Гебрев", е за установяване на веществото, с което е отровен Емилиян Гебрев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след двучасово заседание по случая на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност.

Г-н Гебрев твърди, че веществото, с което е отровен, представлява "Новичок", каза Цацаров и заяви категорично, че единственият начин, по който бихме могли да установим дали това е или не е "Новичок" всъщност представлява изследване, което могат да направят единствено британските власти. "Целта на европейската заповед за разследване всъщност е отговорът дали веществото представлява или е близко до това, познато като "Новичок", заяви Цацаров. Той съобщи още, че на британските правоохранителни органи са изпратени абсолютно всички изследвания, включително резултатите от изследването във финландската лаборатория.

Плевнелиев срещу Дончев - различни реалности за Гебрев и Русия

Не съм получавал никакви доклади, информации, не е имало дори устни разговори с някой от шефовете на службите за отравянето на собствен...

По думите му към настоящият момент това, което може да се заяви с категоричност е само съвпадението на период на пребиваване на въпросният Федотов с деня, в който г-н Гебрев е изпаднал в това състояние. На този етап друго, освен съвпадението във времето не е установено.

"Ние в никакъв случай не твърдим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне", заяви още Цацаров.  Версията, свързана със съдържанието на въпросното фосфороорганично съединение като пестицид във въпросната рукола е проверена докрай, до производителя на руколата и категорично е отхвърлена, т.е. тя е била третирана с пестицид, но той не може да причини състоянието, в което е изпаднал Гебрев", подчерта главният прокурор.

Двете линии на разследване са свързани както с опита за убийство, т.е. с опитите за отравяне на г-н Гебрев, неговия син и производствения директор на фирма "Емко" от една страна и от друга -  с пребиването на руски гражданин у нас, каза Цацаров, визирайки Федотов.

Установен е целият маршрут на Федотов - хотели на настаняване, ползване на моторни превозни средства под наем, влизане и излизане в и извън страната, други лица, които са го придружавали, виза, документи с които е влязал у нас и продължава да се работи, заяви главният прокурор.

От властите лъжат до смешна история - сюжети за отравянето на Емилиян Гебрев

"Свидетел съм на делото по стечение на обстоятелствата. Бях до леглото на Гебрев и сина му, когато те умираха във ВМА." Това заяви бивш...

Той съобщи още, че към момента на отравянето, а и предната вечер Гебрев е бил на вечеря също с чужди граждани - негови бизнес партньори. Установяването им е също предмет на разследване. Става въпрос за полски и руски граждани.

Според Цацаров мотивите за опита за убийство трябва да се търсят към момента на осъществяването му, т.е. в събития, които са били към 2015 година и може би малко преди тях. Гебрев заявява, че не може да открие мотив, тъй като той счита, че такива причини към онзи момент не са съществували. "Ще изискаме и всички лицензи, които касаят сделки за износ на оръжие и боеприпаси към онзи момент", заяви Цацаров.

По отношение на венецуелската история - споменава се име (бел. ред. - Цветан Цанев), споменава се и банка (бел. ред. - "Инвестбанк"), потвърди Цацаров, но не назова имена. "Когато работата приключи, ще можем да направим извод. Сега можем да кажем, че са взети всички мерки наличните средства по тези сметки - доверителна адвокатска сметка с подсметки към нея, наличните средства в тези сметки да бъдат блокирани", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com