Брокери искат по-нисък данък за сделки с имоти

26926
Брокери искат по-нисък данък за сделки с имоти
Снимка: Thinkstock/ Guliver

По-нисък данък за прехвърлянето на имот ще увеличи приходите в общинските бюджети, смятат от "Сдружение брокери на имоти", предаде Стандарт нюз.

Те предлагат местният данък при прехвърляне на имот да се начислява върху данъчната оценка, а не върху по-високата от данъчната и уговорената цена. Така ще се обезсмисли заобикалянето на закона, което е широко разпространена практика. За да се спестят пари от данъка, масово се лъже и в договора се посочва по-ниска цена от тази, на която е сключена сделката. В същото време полза от посочването на реалната цена ще имат и продавачите, и купувачите. Едните ще легализират дохода си, а другите - ще могат да претендират за възстановяване на пълната платена сума в случай на разваляне на сделката, казват от сдружението.

Данъчните погват брокерите

Данъчните стартират проверки за укриване на доходи от брокерите на имоти, предаде Стандарт нюз. Още в края на миналата година служител...

Въвеждането на данъчни облекчения за хазяите, купувачите и продавачите на имоти би извадило голяма част от оборотите на агенциите на светло, смятат от браншовата организация. Те предлагат сумата по фактурата за извършена посредническа услуга да може да се приспада от годишния облагаем доход на гражданите. Комисионите при продажба на имот да станат необлагаеми доставки по Закона за ДДС, искат още брокерите. Предложенията им са представени в НАП, след като данъчните са ги помолили за съдействие при пресичането на нелоялните практики в бранша.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com