БСП към Борисов: Само областният управител може да спре решението за Силистар

3811
БСП към Борисов: Само областният управител може да спре решението за Силистар
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов няма правомощия да разпорежда спиране на решението за застрояването на Силистар. Това заявяват от БСП в позиция по темата.

"„Разпореждането“ на Борисов да бъде спряно решението на местния парламент за строеж в защитената територия край плаж „Силистар“ е поредният му опит да се измъкне от неудобните въпроси чии интереси обслужват представителите на ГЕРБ на всички нива във властта – на държавата и хората или на частни бизнес интереси", пишат от левицата.

В позицията им се посочва, че "въпросното разпореждане няма юридическа стойност, защото решенията на общинските съвети се връщат за ново обсъждане и спират от изпълнение единствено от областните управители. Борисов няма правомощията на такова действие - нито в качеството си на премиер, нито в качеството си на партиен лидер."

"Неговото „разпореждане“ няма и морална стойност, защото и кметът на Царево е от ГЕРБ, и общинските съветници, които са гласували „за“ разрешаване на строеж, са представители на ГЕРБ. ГЕРБ изпадна до абсурдната ситуация председателят на ГЕРБ да нарежда на кмета на ГЕРБ да не изпълнява решение на общинските съветници на ГЕРБ.

Припомняме, че общинските съветници на БСП в Царево са гласували против предложението за строеж в защитената територия. Най-сигурният начин да опазим природата е да се спазват законите и Конституцията на страната. Нищо няма да остане, ако държавата продължи да се управлява с “разпореждания”. Решението на Общинския съвет трябва да бъде отменено от самия съвет или ще го атакуваме и отменим чрез съда", допълват от БСП.

Борисов разпореди на кмета на Царево да не изпълнява решението за „Силистар“

Премиерът Бойко Борисов разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) да задържи и да не изпълнява решението на Общински съвет - Ца...

Припомняме, че вчера премиерът разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) да задържи и да не изпълнява решението на Общински съвет - Царево по казуса „Силистар“.

По-рано общинарите одобриха предложението на кмета Георги Лапчев за изработване на план за застрояване на част от местността Силистар. Става дума за парцел от 22 169 кв. м. Лапчев предлага да се направи подробен устройствен план за поземлен имот на дружеството "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД, който да му позволи да го застрои с вилни сгради. според информация на сайта "Биволъ".

В съвета влизат 13 съветници, като предложението на Лапчев е получило подкрепа от деветима от тях, от които 8 са от партия ГЕРБ. Трима са гласували против - двама съветници на БСП и един от обединение "Народен съюз" (Демократическата партия и Български земеделски народен съюз).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com