X
 
 

БСП предлага увеличение на партийната субсидия

1564 3
БСП предлага увеличение на партийната субсидия
Снимка: БГНЕС
БСП ще предложи преди второто четене на държавния бюджет за 2020 година партийната субсидия да стане 8 лева. Това съобщи депутатът Александър Симов.

В момента партийната субсидия е един лев за получен глас. На въпрос кога БСП ще върне надвзетите пари - Симов отговори:

Партиите успяха да вземат по 11 лева на глас за още един месец

2 399 921 лева са получили партиите от държавата за третото тримесечие на годината, пише в. "24 часа". Това е първият транш след промян...

“Партията ни ще възстанови парите от надвзети субсидии в законово установения срок. Няма да нарушим нито едно от изискванията, които финансовото министерство е поставило пред нас. Не очаквайте от нас като ГЕРБ да ги вкараме веднага“.

Припомняме, през лятото бе орязана партийната субсидия на един лев. Идеята беше на ГЕРБ. След дебати в пленарна зала на 12 юни предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина на първо четене със 117 гласа "за" и 90 против.

Левицата скочи на предложението, но се закани, че ще оцелее въпреки орязаната държавна подкрепа.

Преди окончателното решение социалистите поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

Радев не се отказва - прати даренията без таван за партиите на Конституционния съд

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политичес...

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че ако проектът мине, мигновено ще сезира Конституционния съд за нарушаване на демократичните устои и политическия плурализъм.

По-късно премиерът обяви, че ще свика коалиционен съвет за партийните субсидии. На него бе решено, че ще се търси общо мнение.

ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили.Според Валери Симеонов има опасност американския модел да стане "африкански".

По-късно стана ясно, че ГЕРБ са склонни на дебат, ако предложението за 1 лев партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа.

Ще закъсат ли БСП и "Обединени патриоти" с връщането на надвзетите субсидии?

БСП рискува да не върне 3 млн. лева надвзети партийни субсидии до 31 декември, 2020 година, след като субсидията стана 1 лев на глас. С...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    На този ще му спрат скоро заплатата, за това РЕВЕ за ПАРИ!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Ама когато се гласуваше намаляването на субсидията на 1 лев, бяхте ербап и се правехте, че ви харесва?! А сега - аман, заман, дай, Баце, нЕкой лев...
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Предложението на БСП е 100 лева на глас! Стига с тези мизерни левчета! Тука да не ви е Германия?